Munții Făgăraș: Lacul Bâlea (Cabana Bâlea Lac) – Șaua Caprei – Șaua Văiuga – Vf. Capra – Șaua Văiuga – Lacul Bâlea (Cabana Bâlea Lac) cu Oxigen Tour


A sosit și prima tură ca unic membru al Potecilor Însorite.
Am ales o tură în Munții Făgăraș organizată de Oxigen Tour (mai multe detalii despre ei găsiți aici: www.oxigentour.ro).

Oxigen Tour despre „2500+ Trekking pe Vânătarea lui Buteanu”:
În fiecare weekend explorăm traseele montane din România. Cunoscute, mai puțin cunoscute, dificile sau ușoare, traseele montane sunt mereu pe placul nostru și pe placul turiștilor ce sunt mereu dornici să exploreze.
Făgăraș este un masiv impunător ce își așteaptă vizitatorii pentru a le oferi cele mai frumoase priveliști. Te invităm pe un traseu ce ne bucură privirea și sufletul, un traseu cu panorame ce îți taie răsuflarea și te fac să crezi că ești pe acoperișul lumii.
Într-o zi călduroasă de vară noi te invităm la 2.507 m altitudine, unde răcoarea își face simțită prezența, iar aerul rece și curat este o bucurie.

Prețul plătit pentru această drumeție a fost de 260.00 lei:
100.00 lei pentru echipa de ghizi Oxigen + organizarea drumeției
160.00 lei pentru transport
Cei de la Oxigen Tour îți oferă posibilitatea de a plăti online, astfel că totul a fost foarte ușor și comod.

09.08.2020
M-am trezit în jurul orei 04:00. Rucsacul îl pregătisem cu o zi înainte, astfel că a trebuit doar să mă îmbrac și să mă urnesc din loc.
La trezire am avut o durere groaznică de stomac, fiind chiar foarte aproape de a nu mai pleca, doar că am reglat rapid printr-o pastilă (sau cel puțin asa credeam).
Am plecat spre Hotel Horoscop – locul de întâlnire cu organizatorii și ceilalți munțomani.
În jurul orei 05:35 am ajuns la Horoscop unde l-am cunoscut pe ghidul acestei drumeții: Ion Dima. O descriere pe scurt a lui Ion Dima: de viață, pasionat de ceea ce face (cel mai bun exemplu fiind chiar site-ul său: www.romaniatourstore.com), glumeț și deschis la discuții.

Pentru a fi cât de cât în formă pentru această drumeție, cu câteva zile înainte am fost la o plimbare cu bicicleta prin Parcul Tineretului (doar 22.16 km) și o mică alergare (doar 3.42 km). Vă spun sincer că după atât timp de lucrat de acasă, pur și simplu îmi pierdeam suflul și probabil că o să mai dureze un timp până revin la o formă fizică acceptabilă.

La ora 06:00 (chiar fix) am plecat cu Microbuzul Bucuriei (condus de ghid) pe ruta București – Pitești – Curtea de Argeș – Bâlea Lac. Dacă nu mă înșel în microbuz eram 8 persoane, urmând ca la Bâlea Lac să ne întâlnim cu cei care au ales transportul propriu (10 persoane), ceea ce ducea la un total de 18 persoane.

Drumul a fost plăcut până am intrat pe Transfăgărășan. După câteva serpentine a început să-mi fie rău, capul îmi vâjâia, stomacul începuse iar să mă doară. L-am rugat pe ghid să tragă puțin pe dreapta pentru a respira aer curat și poate să-mi mai treacă din starea de rău. Am coborât din mașină, m-am mișcat puțin, începusem deja să mă simt puțin mai bine. La urcarea în microbuz am făcut schimb de locuri cu tipul ce stătea pe scaunul din fața mea (lângă șofer). Nu mă simțeam tocmai perfect, dar eram mai bine.

Vremea se prezenta în condiții ideale, nori răzleți, dar foarte frumoși pentru fotografii aproape perfecte.

După 4 ore și 15 minute (ora 10:15) am ajuns la Bâlea.
Am făcut ultimele pregătiri după care ne-am îndreptat spre locul de întâlnire (parcarea ce aparține de Cabana Bâlea) pentru a ni se alătura și ceilalți 10 munțomani. Am completat un proces verbal, iar în jurul orei 10:35 am plecat pe traseu.

triunghi-albastruPrima porțiune de traseu, cea dintre Cabana Bâlea Lac și Șaua Caprei este marcată cu triunghi albastru. Nu este un traseu greu, doar că este în urcare și pe alocuri foarte abrupt, cu stânci și pietre pe care poți aluneca cu ușurință…nu vreau să mă gândesc cum ar fi să mai fie și umezeală…
Muntele era plin de oameni, astfel că erau zone în care așteptam să se coboare sau să se urce ca să putem continua și noi.

La ora 11:45 am ajuns în Șaua Caprei. De acolo aveam o perspectivă frumoasă asupra Lacului Capra cu a sa culoare de smarald.

crucea-albastraAm continuat urcușul spre Șaua Văiuga pe un traseu mai riscant pe alocuri, dar de o frumusețe extraordinară. Traseul dintre Șaua Caprei și Șaua Văiuga este marcat cu cruce albastră.

Ajunși în Șaua Văiuga am văzut o capră neagră ce traversa Căldarea Văiuga. Era la o distanță considerabilă, dar ne-a făcut pe toți să ne înșirăm la marginea unei prăpăstii.

Astfel am început ultimul urcuș spre cel mai periculos punct al traseului, cred că se numește Săritura. Eu din păcate nu eram în cea mai bună formă, de la efort îmi tremurau picioarele și încă simțeam durerea de stomac.
M-am recunoscut învins și i-am așteptat pe ceilalți să se ducă și apoi să se întoarcă de pe vârf (Vânătarea lui Buteanu).

Cu ultimele puteri am urcat și eu pe Vf. Capra (2494 m).

punctul-albastruDupă ce ne-am regrupat, am început coborârea spre Șaua Văiuga, apoi am continuat pe marcaj punct albastru spre Căldarea Văiuga.
Coborârea prin Văiuga a fost interesantă, nu grea sau riscantă, dar tehnică din cauza grohotișului.

banda-albastraAm continuat coborârea pe marcaj bandă albastră până în apropiere de Lacul Bâlea. Acolo ne-am luat la revedere de la cei veniți cu mașinile personale, iar noi (cei din grupul venit cu Microbuzul Bucuriei) ne-am îndreptat spre parcare.

Puteți vizualiza tura și pe Strava accesând următorul link: Bâlea Lac – Șaua Caprei – Șaua Văiuga – Vf. Capra – Șaua Văiuga – Bâlea Lac sau pe Garmin cu mai multe statistici: Cărțișoara Hiking

Statistici Garmin Bogdan:
Temperature: 12,2°C (Feels like 12,2°C)
Distance (km): 5.68 km
Avg Pace: 54:28/km
Moving Time / Elapsed Time: 1:35:01 / 5:10:06
Elevation Gain / Elevation Loss: 465 m / 459 m
Min Elevation / Max Elevation: 1899 m / 2342 m
Avg Heart Rate / Max Heart Rate: 96 bpm / 154 bpm
Calories: 1062 Cal

Ne-am urcat în microbuz și am pornit coborârea pe Transfăgărășan spre Conacul Ursului, unde am mâncat o ciorbă caldă (pentru localizare Conacul Ursului).

În drumul nostru spre Conacul Ursului chiar am întâlnit un urs, era poziționat la marginea șoselei la cerșit de mâncare. Menționez că fotografiile sunt realizate din mașină. Bineînțeles că imediat mi-a trecut prin cap cum ar fi să te întâlnești cu o asemenea matahală în mijlocul pădurii.

Per total a fost o tură reușită, am respirat aer curat, am făcut mișcare, am cunoscut oameni frumoși, am ajuns pentru prima dată pe Transfăgărășan și am văzut Lacul/Cabana Bâlea.

Să ne revedem cu bine pe Poteci Însorite!

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.