Ziua 1: Masivul Postăvarul: Predeal – Vf. Fetifoiu – Cabana Trei Brazi – Cheile Râşnoavei – Cabana Poiana Secuilor – Predeal; Ziua 2: Masivul Piatra Mare: Timişu de Sus – Cascada Tamina – Stâna de sub Piatra Scrisă – Vf. Piatra Mare – Cabana Piatra Mare – Timişu de Jos


Ziua 1 (17.10.2018):

Tren din Bucuresti Nord:
Astra Trans Carpatic IR 15531
* plecare 07:40 din Bucuresti Nord (IR 15531) Astra Trans Carpatic (140 km)
* sosire 09:39 in Predeal

Am calatorit pentru prima data cu operatorul privat Astra Trans Carpatic si pot spune ca trenurile lor se afla intr-o conditie perfecta (posibil ca aceasta afirmatie sa fie valabila pentru toate trenurile), are scaune imbracate in piele, curate, un monitor iti indica viteza si temperatura exterioara. Se pare ca se poate si in Romania! Si culmea le dovedeste un operator privat (nu tocmai mare), celor de la CFR, ca este in stare sa ofere conditii decente de calatorie. Nu includem aici timpul, este acelasi datorita infrastucturii vechi.

Ajungem in Predeal si ne cazam la Pensiunea Liliana (mai multe detalii Pensiunea Liliana – Predeal), apoi mergem la cumparaturi (mancare + lichide) pentru tura din aceasta zi.

Vremea era ideala pentru drumetie, desi ne aflam la mijlocul lunii Octombrie, mai degraba trebuia sa asteptam iarna.

Traseu: Masivul Postavarul: Predeal – Vf. Fetifoiu – Cabana Trei Brazi – Cheile Rasnoavei – Cabana Poiana Secuilor – Predeal

Am pornit pe traseu la ora 10:45.
Traseul porneste de la intersectia Bulevardului Mihail Saulescu cu Strada Trei Brazi – pentru vizualizare Google Maps apasa aici Start Traseu.

crucea-albastraDin Predeal am mers pe marcaj cruce albastra cu directia Vf. Fetifoiu (1288 m).
Se merge pe sosea o buna bucata de vreme, insa apoi traseul intra in padure. Banuiesc ca acum ceva timp nu exista pe acolo sosea si atat de multe pensiuni si hoteluri.

Inca resimteam teama traita dupa intalnirea cu ursul din Muntii Fagaras. Astfel ca la fiecare zgomot intorceam privirea, urmaream cu atentie umbrele si orice miscare a padurii. Petardele erau in buzunar, de aceasta data puse intr-o cutiuta speciala pentru a nu le mai distruge.

Predeal
Prin padure spre Vf. Fetifoiu (1288 m)

Poteca era acoperita cu frunze uscate, copacii aveau culori atat de frumoase si se imbinau atat de placut la vedere, aramiu, verde, galben.
Vorba Corinei, nu stim cand e mai frumos muntele…primavara cand muntele si natura incep sa prinda viata? Vara cand este cald si ai timp din belsug pentru a face drumetii? Toamna cand muntele este colorat in culori extraordinare datorita padurilor. Sau iarna cand muntele este acoperit de alb, iar copacii par niste fantome infricosatoare?
Greu sa alegi, muntele este frumos in orice anotimp, asa e cel mai simplu si nici nu ne putem contrazice.

Spre Cabana Trei Brazi
Poteca pana la Vf. Fetifoiu (1288 m)

Ajungem pe Vf. Fetifoiu unde desi nu as fi crezut, ti se deschide o panorama frumoasa asupra Crestei Pietrei Craiului.

Panorama Vf. Fetifoiu
Creasta Pietrei Craiului
Masivul Postavarul
Masivul Postavarul

crucea-albastraContinuam pe acelasi marcaj cruce albastra si ajungem la Cabana Trei Brazi, ora 12:20.

Avem iar in fata ochilor Creasta Piatrei Craiului, Muntii Bucegi, Releul Costilei, Coltii Morarului, Vf. Bucsoiu, Tiganesti.
Despre peisaje nu avem ce sa spunem daca nu te duci sa le vezi cu ochii tai. Oricum in fotografii nu poti sa surprinzi ceea ce iti vad ochii.
Noi ne-am propus sa ajungem aici si pe timp de iarna, cred ca peisajele sunt spectaculoase.

Cabana Trei Brazi
Spre Cabana Trei Brazi
Toamna in Munti
Creasta Pietrei Craiului
Masivul Postavarul_1
Masivul Postavarul
Muntii Bucegi
Muntii Bucegi: Releul Costilei, Coltii Morarului, Vf. Bucsoiu, Tiganesti

triunghi-albastruLasam in urma Cabana Trei Brazi si ne indreptam spre Cheile Rasnoavei pe traseul marcat cu triunghi albastru.

In zona Cabanei Trei Brazi se inchidea cu gard o portiune foarte mare din munte. Ma astept ca o constructie imensa sa apara aici in cativa ani, iar copacii din zona respectiva, cu o existenta poate de 100 de ani, sa dispara sub zgomotul drujbelor.

Traseul urca prin dreapta Cabanei Trei Brazi, apoi coboara si inainteaza pe o poteca bine marcata ce ajunge pe Dealul cu Mesteceni.
Din nou suntem bantuiti de teama de a ne intalni cu vreun urs, mai ales atunci cand padurea imbratiseaza prea apropiat poteca.
Ajungem imediat pe un drum forestier, astfel ca scapam de aceasta teama.
Intalnim doua rulote, oameni, era o zona de agrement special amenajata de catre Primaria Rasnov.

Culori de Toamna
Spre Cheile Rasnoavei

Ne bucuram de Cheile Rasnoavei, vedem o fata ce dorea sa faca bungee jumping, insa a renuntat sa sara, cred ca de teama.
Zona este asemanatoare cu Prapastiile Zarnestilor, insa la o dimensiune mult mai mica.
Desi era miercuri, am vazut persoane ce faceau escalada, altele ce se plimbau si fotografiau peisaje minunate de toamna.
In weekend cred ca este mult mai aglomerat.

Cheile Rasnoavei
Bungee Jumping la Cheile Rasnoavei
Cheile Rasnoavei_1
Cheile Rasnoavei

triunghi-galbenNe hotaram sa ne intoarcem si sa continuam spre Cabana Poiana Secuilor (1070 m) pe marcaj triunghi galben.
Iar ca sa nu uitam de urs, culmea, am vazut niste urme imense ale unui urs ce traversase raul si drumul forestier cu putin timp inainte sa ajugem noi pe acolo. Ne-am dat seama de asta pentru ca urmele pareau proaspete, iar cand ne duceam spre Cheile Rasnoavei nu le-am observat.

Urme de urs
Urme de urs ce traversase raul si drumul forestier

Lasam in urma drumul forestier si incepem o urcare abrupta spre Cabana Poiana Secuilor.
Padurea incepuse sa fie mai intunecata, chiar daca soarele inca era pe cer, se ascundea usor dupa versantii mai inalti.

Ajungem la Cabana Poiana Secuilor la ora 14:50.
Ne odihnim putin, mancam si continuam coborarea spre Predeal pe acelasi marcaj triunghi galben.
Se coboara foarte abrupt pana in Drumul National 1 (E60) – langa Hotel Hart (Corina a recunoscut hotelul ca fiind cel in care acum aproximativ 2 ani am fost in team building cu munca).

Masivul Postavarul_2
Peisaj de la Cabana Secuilor spre Masivul Postavarul
Peisaj de Toamna
Peisaj de la Cabana Secuilor

In continuare traseul merge alaturi de DN1, apoi coteste la dreapta prin padure, intr-un ultim urcus spre Predeal pe marcaj triunghi galben.

La ora 16:05 am ajuns in Predeal.
Am mancat la restaurantul Varful cu Dor (pentru localizare restaurant apasa aici), apoi ne-am retras in pensiune pentru o meritata odihna.

Puteti vizualiza tura si pe Strava accesand urmatorul link: Masivul Postavarul: Predeal – Vf. Fetifoiu – Cabana Trei Brazi – Cheile Rasnoavei – Cabana Poiana Secuilor – Predeal

Statistici Strava Bogdan/Corina:
Distanta: 19.50 km/20.08 km
Timp de miscare: 4:38:28/4:43:59
Timp de miscare + pauze: 5:20:43/5:20:52
Urcare: 826 m/865 m
Pace: 14:17/km/14:08/km
Calorii consumate: 1677/1185

Ziua 2 (18.10.2018):

Tren din Predeal:
CFR Calatori R 3001
* plecare 09:29 din Predeal (R 3001) CFR Calatori (10 km)
* sosire 09:44 in Timisu de Sus Hm

Pentru aceasta a doua zi aveam pregatit urmatorul traseu: Masivul Piatra Mare: Timisu de Sus – Cascada Tamina – Stana de sub Piatra Scrisa – Vf. Piatra Mare – Cabana Piatra Mare – Timisu de Jos

La ora 09:45 am inceput traseul.
banda-albastraImediat cum cobori din tren mergi spre dreapta pana intalnesti DN1 – E60. Apoi urmezi marcajul pana la un podet (pentru vizualizare Google Maps apasa aici). Treci podetul si urmezi poteca din partea dreapta (pentru vizualizare Google Maps apasa aici).
Se continua pe Muchia Baii Mici spre Canionul Tamina si Cascada Tamina pe marcaj banda albastra.

Asta era planul, de fapt era atat de dimineata, padurea atat de intunecata, teama atat de mare, incat am zis sa ne intoarcem. Teama nu de fantome, ci de acelasi urs brun.
Asa ca hai sa ne intoarcem, dar ce facem toata ziua…si cum ar fi sa vedem acum ca mai vin niste persoane sau sa opreasca o masina, sa coboare cateva persoane si sa porneasca pe acelasi traseu pe care ne dorim noi sa mergem…
Si culmea, noroc sau cum vrei tu sa-i spui, apar 3, 5, 10, 20, 38 de persoane. Deci nu 2-3 persoane, un grup de 38 de persoane…angajati de la Ikea (aveam sa aflam mai tarziu) ce o data pe luna (joia de obicei) fac drumetii la munte.
Corina topaia de fericire.

Si asa am pornit pe traseu, am intrat in vorba cu ei, ce sa mai, ne-am pierdut intr-un grup atat de mare.
Ce teama de urs? Eram lider, mergeam in fata, curaj nu gluma! De fapt care urs? La ce sir indian de 40 de persoane, daca ursul vroia sa treaca printre noi nu reusea, nu avea loc…

Vremea din nou perfecta.
Traseul urca placut, nu foarte abrupt, insa pentru ca eram atat de multi parca nu se simtea ca urcam. Era ca o plimbare.

I-am intrebat pana unde vor sa mearga si au spus ca au in plan Cascada Tamina.
Doar ca tot discutand i-am convins sa continue spre Vf. Piatra Mare.

Si din vorba in vorba am ajuns la Canionul/Cascada Tamina (ora 11:15).

Corina - Cascada Tamina
Corina – la intrarea in Canionul Tamina

Cascada Tamina este de fapt un rau ce curge in praguri prin interiorul unui canion (Canionul Tamina).
Stanci masive, inalte, pereti verticali sau cu diverse forme, inaltimi, raul ce curge alert, scarile amenajate ce in unele locuri abia mai sunt prinse, ruginite, distruse.
O zona mai salbatica si mai greu accesibila decat Canionul Sapte Scari, din aceste motive probabil a fost lasata in paragina.

Stanca - Cascada Tamina
Pereti de stanca – Canionul Tamina
Canionul Tamina
Scari in Canionul Tamina

Dupa ce am vizitat Cascada/Canionul Tamina am continuat pe acelasi marcaj banda albastra pana la Stana de sub Piatra Scrisa.
Poteca urca extrem de abrupt, zona este salbatica, frumoasa, iar grupul nostru de 40 de persoane, fiecare avand alt ritm, este insirat pe durata a 10-15 minute.

Piatra Mare
Spre Vf. Piatra Mare
Piatra Craiului & Masivul Postavarul_1
Muntii Piatra Craiului & Masivul Postavarul
Piatra Craiului & Masivul Postavarul_2
Masivul Postavarul

La iesirea din padure luam o mica pauza, iar cei de la Ikea se asteapta pentru a se regrupa.

La iesirea din padure_Piatra Mare
Iesirea din padure spre Vf. Piatra Mare

Noi continuam singuri si ajungem la Stana de sub Piatra Scrisa (ora 13:10).
Din acest punct ni se deschid orizonturi frumoase asupra Pietrei Craiului, Muntilor Bucegi, Masivului Postavarul si Muntii Baiului.

Corina - Muntii Bucegi
Corina – Muntii Bucegi si Muntii Piatra Craiului
Muntii Bucegi_Piatra Craiului si Masivul Postavarul
Muntii Bucegi, Muntii Piatra Craiului si Masivul Postavarul
Bogdan & Corina
Noi si Muntii
Stana de sub Piatra Scrisa_1
Stana de sub Piatra Scrisa
Stana de sub Piatra Scrisa_2
Stana de sub Piatra Scrisa

Continuam urcarea si intalnim crucea studentei de la Conservator (Iuliana-Luana Sirghie) in varsta de 21 de ani doborata de viscol si frig in noaptea de 02.11.1974.
De vremea din zilele noastre nu stiu daca are rost sa vorbim. Soare arzator, cald si totusi ne aflam in a doua jumatate a lunii Octombrie.

Iuliana-Luana Sirghie
Iuliana-Luana Sirghie: 02.11.1974

cruce-rosiebanda-rosieDe la Stana de sub Piatra Scrisa se intra pe marcaj cruce rosie pana la intersectia cu banda rosie ce duce spre Vf. Piatra Mare (1844 m).

Un ultim urcus si apoi intram pe platou. Prindem avans fata de grupul Ikea tocmai pentru a putea face fotografii singuri pe varf.

Si in sfarsit am ajuns si pe Vf. Piatra Mare (ora 13:40).
Peisajele sunt extraordinare de pe varf. Mai adaug fata de cele de mai sus, deja vazute, Masivul Ciucas si Orasul Brasov.

Brasov
Orasul Brasov
Corina - Vf. Piatra Mare
Corina pe Vf. Piatra Mare (1844 m)
Bogdan - Vf. Piatra Mare
Bogdan pe Vf. Piatra Mare (1844 m)

banda-rosieDe la Vf. Piatra Mare am inceput coborarea spre Cabana Piatra Mare (1630 m) pe marcaj banda rosie.
Traseul de coborare are loc printre stanci si pietre, apoi se continua prin padure pana la Cabana Piatra Mare (ora 14:25).

Coborare spre Cabana Piatra Mare
Coborare spre Cabana Piatra Mare
Stanci Piatra Mare
Stanci in Piatra Mare

Luam masa in apropierea cabanei, avem probleme cu magarii ce isi fac veacul prin acele locuri (vroiau sa ne fure mancarea), dupa care hotaratm sa incepem coborarea pe Drumul Familiar spre Timisu de Jos.

Magari la Cabana Piatra Mare
Magarusul de la Cabana Piatra Mare

banda-rosieMarcajul pe care il urmam pe aceasta ultima portiune de coborare de la Cabana Piatra Mare pe Drumul Familiar pana in Timisu de Jos este banda rosie.

Conform marcajelor coborarea se realiza in 2 ore si 30 minute.
Insa noi, alergati de fantomele amintirilor cu ursi am coborat intr-un timp record 1 ora si 15 minute.
Iar cand sa iesim pe sosea si sa ne ducem spre Gara Timisu de Jos trece prin fata noastra un tren personal. Un sir de injuraturi. Urmatorul era in jurul orei 19, astfel ca aveam de asteptat vreo 2 ore.
In drumul nostru spre gara am vazut intr-o parcare un barbat ce se pregatea sa se urce in masina. Ne-am dus la el si l-am rugat sa ne lase si pe noi in Predeal.
Am ajuns in Predeal, am mancat la acelasi restaurant, apoi ne-am retras la pensiune.

Puteti vizualiza tura si pe Strava accesand urmatorul link: Masivul Piatra Mare: Timisu de Sus – Cascada Tamina – Stana de sub Piatra Scrisa – Vf. Piatra Mare – Cabana Piatra Mare – Timisu de Jos

Statistici Strava Bogdan/Corina:
Distanta: 19.83 km/20.15 km
Timp de miscare: 4:48:59/4:51:15
Timp de miscare + pauze: 7:08:57/7:09:22
Urcare: 1177 m/1180 m
Pace: 14:34/km/14:27/km
Calorii consumate: 1706/1189

Astfel in doua zile am parcurs 40 de km de poteci montane, ne-am simtit bine, ne-am bucurat de soare, natura si vremea excelenta.
Va incurajam si pe voi sa mergeti pe aceste trasee.
Ne vedem la urmatoarea tura si speram sa avem parte tot de „Poteci Insorite„!

8 comentarii

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.