Poteci Însorite la Ziua de Curăţenie Naţională – Let’s Do It, România!


În plimbările noastre pe potecile munților și nu numai, am întâlnit de foarte multe ori urmele inconfundabile lăsate de turiști, resturi alimentare, PET-uri, pampersi și alte obiecte ce nu le mai erau folositoare în acel moment.
Pentru că ne doream mult să facem ceva în acest sens, am văzut la un post de televiziune promovarea campaniei „Ziua de Curățenie Națională” – 15 Septembrie 2018 (Let’s Do It, România!).
Am decis imediat să ne înscriem și să participăm, mai ales că știam că astfel putem să ajutăm puțin natura.

Ne-am înscris online, am primit mesajul de confirmare și am așteptat nerăbdători ziua de 15 Septembrie.
Totalul participanților înscriși a ajuns la 318520, deși slabe șanse ca toți să fi participat la această acțiune, mai ales că în București au fost înscriși 6994, iar la punctul de înregistrare unde am fost noi au fost maxim 200 de persoane.

În dimineața zilei de 15, ne-am trezit, ne-am îmbrăcat adecvat pentru activitatea pe care urma să o întreprindem (pantaloni lungi + tricou) și am plecat spre un market de unde am cumpărat următoarele:
– mănuși cauciuc
– 25 saci menajeri (de 60 litri)
– ceva de băut și de mâncare
Am terminat foarte repede cumpărăturile și am plecat spre punctul de întâlnire (Parcarea Metro Berceni).
Ne gândeam că o să fie foarte multă lume și am zis să ajungem printre primii ca să nu așteptăm prea mult la completarea diverselor formulare.
Când am ajuns la punctul de întâlnire am constat cu uimire că de fapt eram chiar cei dintâi, mai ajunseseră doar cei ce făceau parte din organizare.

Ziua de Curatenie Nationala – Let_s Do It, Romania!_1
15 Septembrie 2018 – Let’s Do It, România!

Am așteptat să se organizeze cei ce urmau să ne instruiască și să ne ofere informații despre ce aveam să facem.
Pot afirma că erau puțin cam stângaci și se putea observa clar că nu au exersat înainte ca și echipă cum și cu ce se ocupă fiecare.
După aproximativ 30 de minute, timp în care au lămurit și ei ce aveau de făcut, ne-au invitat să semnăm norma de Securitate și Sănătate în muncă.

Organizatorii ne-au pus la dispoziție 2 saci + mănuși de protecție.
Aveau să se dovedească prea puțini saci, 2 saci x 35 persoane = 70.
Cu toate acestea am mai avut noi 25 saci menajeri, la fel și alte persoane au venit cu saci cumpărați de către ei, astfel că ne-au fost suficienți.

Am reușit să formăm o mică echipă și aveam nevoie de un lider, nimeni nu îndrăznea, iar eu i-am sugerat lui Bogdan să accepte pentru că știam că avea să se descurce foarte bine în această postură.
Aveam echipa formată (aproximativ 35 de persoane), aveam lider, am primit și destinația unde aveam să mergem pentru a colecta deșeurile (Comuna Dărăști – Ilfov). Am schimbat câteva impresii cu ceilalți coechipieri și am aflat că aproape toți erau pentru prima dată la o astfel de activitate.
Toți am rămas foarte surprinși când echipei i s-a alăturat și un american pe care l-am apreciat foarte mult pentru ceea ce făcea. Era în trecere prin România, vizitase câteva orașe din țara noastră și era plăcut impresionat de ceea ce văzuse.

Ziua de Curatenie Nationala – Let_s Do It, Romania!_2
Echipa

Pentru localizarea Comunei Dărăști – Ilfov (punctul de colectare deșeuri):
Groapa de gunoi de pe Strada Argeș Dărăști – Ilfov, Județul Ilfov

După alte câteva minute de așteptare am pornit cu un autobuz pus la dispoziție de Primăria Capitalei către destinație: Strada Argeș din Comuna Dărăști – Ilfov.
Am aflat cu stupoare că șoferul nu știa unde trebuie să ajungem și nimeni nu avea mai multe informații decât foaia pe care o primise Bogdan cu locația și două poze.
După ce am ajuns în Comuna Dărăști – Vlașcă și am întrebat mai multe persoane, am decis să ne întoarcem pentru că GPS-urile telefoanelor ne spuneau că trecusem de Dărăști – Ilfov.
Într-un final am ajuns la destinație.
Pe drumul spre punctul de colectare deșeuri am văzut mormane de gunoaie plus foarte multe resturi de materiale de construcții.

Ajunși la destinație, ne-am pus mănușile, am luat sacii menajeri și am început să adunăm gunoaie (sticle, haine, ambalaje, becuri, cutii, țevi, cauciucuri, cabluri, pungi, borcane, plastice etc.).
Eram indignați că am fost puși să strângem gunoaiele de la o groapă de gunoi a localității Dărăști.
Acolo nu erau gunoaie aruncate ocazional de cei către treceau, ci acolo era groapa de gunoi a localității, se arunca gunoiul în acel loc de câțiva ani buni și nu erau doar resturi ce puteau fi reciclate, ci și gunoi menajer.
Mirosul era imposibil de suportat, iar dacă trăgeam de o sticlă sau o pungă care era acoperită de alte resturi ieșeau rame și alte vietăți care trăiesc în astfel de medii.
Timp de aproximativ 3 ore am strâns tot ce se putea strânge din acel loc, aproximativ 130-150 de saci.
La un moment dat au venit primarul și viceprimarul să ne spună că vor veni cu un tractor și un excavator să încarce acei saci pe care noi i-am strâns.
Am rămas uimiți când primarul ne-a spus că știa că vor veni voluntari să strângă gunoiul de acolo și că el aștepta la primărie să fie anunțat când am ajuns.

Ziua de Curatenie Nationala – Let_s Do It, Romania!_3
15 Septembrie 2018 – Let’s Do It, România! – Comuna Dărăști – Ilfov (I)
Ziua de Curatenie Nationala – Let_s Do It, Romania!_4
15 Septembrie 2018 – Let’s Do It, România! – Comuna Dărăști – Ilfov (II)
Ziua de Curatenie Nationala – Let_s Do It, Romania!_5
15 Septembrie 2018 – Let’s Do It, România! – Comuna Dărăști – Ilfov (III)

De ce este necesar să vină cineva să-ți strângă gunoiul pentru a acționa?
De ce nu faci această acțiune cu același tractor și excavator măcar o dată la 3 luni, astfel reduci acumularea de deșeuri în exces, poluarea și mirosurile?
Întrebări fără răspuns.

Recunosc că personal am fost total dezamăgită de locul ales să îl curățăm având în vedere că era în mijlocul localității și că de acele locuri ar trebui să se ocupe autoritățile locale, nu noi.
După ce am curățat zona respectivă, am plecat spre autobuzul care era parcat la aproximativ 1 km de locul unde ne aflam noi.
Ajunși la autobuz am găsit alți voluntari care au fost într-o zonă din apropiere și care ne-au rugat dacă suntem de acord să mai mergem la alt punct de colectare deșeuri unde erau alți voluntari, dar care nu puteau face față pentru că erau foarte multe gunoaie.
Ne-am urcat în autobuze și am plecat spre următoarea locație, iar când ne-am apropiat de ea am observat că era zona pe lângă care trecusem de dimineața – Șoseaua Portul București din Dărăști – Ilfov.

Ne-am pus iar mănușile, am luat saci și am început să strângem resturile ce puteau fi reciclate și nu numai.
Nu ne venea să credem când găseam banchete de autoturisme sau piese de autoturisme aruncate în acea zonă și multe alte obiecte pe care nu credeam că le putem găși în astfel de locuri.
Am strâns și din acea zonă ce am mai putut, în total în zona respectivă cred că am umplut aproximativ 170-200 de saci, mulți dintre ei au fost strânși de voluntarii care au fost acolo dimineață.

Ziua de Curatenie Nationala – Let_s Do It, Romania!_6
15 Septembrie 2018 – Let’s Do It, România! – Comuna Dărăști – Ilfov (IV)
Ziua de Curatenie Nationala – Let_s Do It, Romania!_7
15 Septembrie 2018 – Let’s Do It, România! – Comuna Dărăști – Ilfov (V)

Pentru că soarele era din ce în ce mai puternic, mirosurile din ce în ce mai greu de suportat, iar noi tot mai obosiți, am stabilit să ne urcăm în autobuze.
În jurul orei 16 am plecat spre Metro Berceni. În autobuz am schimbat câteva impresii cu ceilalți voluntari, care în mare împărtășeau aceleași idei și impresii.
Am coborât la Metro Berceni, ne-am felicitat reciproc și am spus că ne vom revedea la anul.

Sper ca pe viitor dacă vor mai fi astfel de campanii să se aleagă zone din afara localităților.

Conform site letsdoitromânia.ro:
O primă estimare arată că 338 038 de voluntari au curățat 467 453 saci cu deșeuri în România. În topul județelor cu cei mai mulți voluntari se regăsesc Maramureș (32 142 voluntari – 21008 saci), Botoșani (25 600 voluntari – 21000 saci), Bihor (23 000 voluntari – 30 000 saci), Gorj (21 540 voluntari – 55 000 saci), Suceava (21 256 voluntari – 23381 saci), Dolj (20 000 voluntari – 38 500 saci), Vaslui (14 040 voluntari – 18 750 saci), Cluj (12 000 voluntari – 13 000 saci), Mureș (11 453 voluntari – 18 730 saci), Giurgiu (10 115 voluntari – 14 000 saci).

Și topul pe județe:

Top Judete_2018
Top județe

Să avem cât mai multe „Poteci curate și însorite!”

Un comentariu

  1. Sunt surprinsă de ceea ce am citit! În primul rând, de faptul că ați fost la groapa de gunoi, desigur! Și apoi de atitudinea autorităților. În al treilea rând, de descoperirile gen banchete de mașină…
    Dar lăsând deoparte aceste lucruri, și ignorând lipsa de organizare care poate fi, pe de o parte, firească în cazul unor acțiuni la început de drum, ceea ce ați făcut este de admirat. Din păcate, atâta timp cât nu se va îmbunătăți educația și cât oamenii nu vor învăța că spațiul public este al tuturor, nu al nimănui, rezultatele acțiunilor de acest tip nu vor fi permanente. Asta nu înseamnă că nu au rost, ci doar că nu este corect pentru oamenii cu bun simț.

    Apreciat de 3 persoane

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.