Poteci Însorite la Ziua de Curăţenie Naţională – Let’s Do It, România!


In plimbarile noastre pe potecile muntilor si nu numai, am intalnit de foarte multe ori urmele inconfundabile lasate de turisti, resturi alimentare, PET-uri, pampersi si alte obiecte ce nu le mai erau folositoare in acel moment.
Pentru ca ne doream mult sa facem ceva in acest sens, am vazut la un post de televiziune promovarea campaniei „Ziua de Curatenie Nationala” – 15 Septembrie 2018 (Let’s Do It, Romania!).
Am decis imediat sa ne inscriem si sa participam, mai ales ca stiam ca astfel putem sa ajutam putin natura.

Ne-am inscris online, am primit mesajul de confirmare si am asteptat nerabdatori ziua de 15 Septembrie.
Totalul participantilor inscrisi a ajuns la 318520, desi slabe sanse ca toti sa fi participat la aceasta actiune, mai ales ca in Bucuresti au fost inscrisi 6994, iar la punctul de inregistrare unde am fost noi au fost maxim 200 de persoane.

In dimineata zilei de 15, ne-am trezit, ne-am imbracat adecvat pentru activitatea pe care urma sa o intreprindem (pantaloni lungi + tricou) si am plecat spre un market de unde am cumparat urmatoarele:
– manusi cauciuc
– 25 saci menajeri (de 60 litri)
– ceva de baut si de mancare
Am terminat foarte repede cumparaturile si am plecat spre punctul de intalnire (Parcarea Metro Berceni).
Ne gandeam ca o sa fie foarte multa lume si am zis sa ajungem printre primii ca sa nu asteptam prea mult la completarea diverselor formulare.
Cand am ajuns la punctul de intalnire am constat cu uimire ca de fapt eram chiar cei dintai, mai ajunsesera doar cei ce faceau parte din organizare.

Ziua de Curatenie Nationala – Let_s Do It, Romania!_1

Am asteptat sa se organizeze cei ce urmau sa ne instruiasca si sa ne ofere informatii despre ce aveam sa facem.
Pot afirma ca erau putin cam stangaci si se putea observa clar ca nu au exersat inainte ca si echipa cum si cu ce se ocupa fiecare.
Dupa aproximativ 30 de minute, timp in care au lamurit si ei ce aveau de facut, ne-au invitat sa semnam norma de Securitate si Sanatate in munca.

Organizatorii ne-au pus la dispozitie 2 saci + manusi de protectie.
Aveau sa se dovedeasca prea putini saci, 2 saci x 35 persoane = 70.
Cu toate acestea am mai avut noi 25 saci menajeri, la fel si alte persoane au venit cu saci cumparati de catre ei, astfel ca ne-au fost suficienti.

Am reusit sa formam o mica echipa si aveam nevoie de un lider, nimeni nu indraznea, iar eu i-am sugerat lui Bogdan sa accepte pentru ca stiam ca avea sa se descurce foarte bine in aceasta postura.
Aveam echipa formata (aproximativ 35 de persoane), aveam lider, am primit si destinatia unde aveam sa mergem pentru a colecta deseurile (Comuna Darasti – Ilfov). Am schimbat cateva impresii cu ceilalti coechipieri si am aflat ca aproape toti erau pentru prima data la o astfel de activitate.
Toti am ramas foarte surprinsi cand echipei i s-a alaturat si un american pe care l-am apreciat foarte mult pentru ceea ce facea. Era in trecere prin Romania, vizitase cateva orase din tara noastra si era placut impresionat de ceea ce vazuse.

Ziua de Curatenie Nationala – Let_s Do It, Romania!_2

Pentru localizarea Comunei Darasti – Ilfov (punctul de colectare deseuri):
Groapa de gunoi de pe Strada Arges Darasti-Ilfov, Judetul Ilfov

Dupa alte cateva minute de asteptare am pornit cu un autobuz pus la dispozitie de Primaria Capitalei catre destinatie: Strada Arges din Comuna Darasti – Ilfov.
Am aflat cu stupoare ca soferul nu stia unde trebuie sa ajungem si nimeni nu avea mai multe informatii decat foaia pe care o primise Bogdan cu locatia si doua poze.
Dupa ce am ajuns in comuna Darasti – Vlasca si am intrebat mai multe persoane, am decis sa ne intoarcem pentru ca GPS-urile telefoanelor ne spuneau ca trecusem de Darasti – Ilfov.
Intr-un final am ajuns la destinatie.
Pe drumul spre punctul de colectare deseuri am vazut mormane de gunoaie plus foarte multe resturi de materiale de constructii.

Ajunsi la destinatie, ne-am pus manusile, am luat sacii menajeri si am inceput sa adunam gunoaie (sticle, haine, ambalaje, becuri, cutii, tevi, cauciucuri, cabluri, pungi, borcane, plastice etc.).
Eram indignati ca am fost pusi sa strangem gunoaiele de la o groapa de gunoi a localitatii Darasti.
Acolo nu erau gunoaie aruncate ocazional de cei catre treceau, ci acolo era groapa de gunoi a localitatii, se arunca gunoiul in acel loc de cativa ani buni si nu erau doar resturi ce puteau fi reciclate, ci si gunoi menajer.
Mirosul era imposibil de suportat, iar daca trageam de o sticla sau o punga care era acoperita de alte resturi ieseau rame si alte vietati care traiesc in astfel de medii.
Timp de aproximativ 3 ore am strans tot ce se putea strange din acel loc, aproximativ 130-150 de saci.
La un moment dat au venit primarul si viceprimarul sa ne spuna ca vor veni cu un tractor si un excavator sa incarce acei saci pe care noi i-am strans.
Am ramas uimiti cand primarul ne-a spus ca stia ca vor veni voluntari sa stranga gunoiul de acolo si ca el astepta la primarie sa fie anuntat cand am ajuns.

Ziua de Curatenie Nationala – Let_s Do It, Romania!_3

Ziua de Curatenie Nationala – Let_s Do It, Romania!_4

Ziua de Curatenie Nationala – Let_s Do It, Romania!_5

De ce este necesar sa vina cineva sa-ti stranga gunoiul pentru a actiona?
De ce nu faci aceasta actiune cu acelasi tractor si excavator macar o data la 3 luni, astfel reduci acumularea de deseuri in exces, poluarea si mirosurile?
Intrebari fara raspuns.

Recunosc ca personal am fost total dezamagita de locul ales sa il curatam avand in vedere ca era in mijlocul localitatii si ca de acele locuri ar trebui sa se ocupe autoritatile locale, nu noi.
Dupa ce am curatat zona respectiva, am plecat spre autobuzul care era parcat la aproximativ 1 km de locul unde ne aflam noi.
Ajunsi la autobuz am gasit alti voluntari care au fost intr-o zona din apropiere si care ne-au rugat daca suntem de acord sa mai mergem la alt punct de colectare deseuri unde erau alti voluntari, dar care nu puteau face fata pentru ca erau foarte multe gunoaie.
Ne-am urcat in autobuze si am plecat spre urmatoarea locatie, iar cand ne-am apropiat de ea am observat ca era zona pe langa care trecusem de dimineata – Soseaua Portul Bucuresti din Darasti-Ilfov.

Ne-am pus iar manusile, am luat saci si am inceput sa strangem resturile ce puteau fi reciclate si nu numai.
Nu ne venea sa credem cand gaseam banchete de autoturisme sau piese de autoturisme aruncate in acea zona, si multe alte obiecte pe care nu credeam ca le putem gasi in astfel de locuri.
Am strans si din acea zona ce am mai putut, in total in zona respectiva cred ca am umplut aproximativ 170-200 de saci, multi dintre ei au fost stransi de voluntarii care au fost acolo dimineata.

Ziua de Curatenie Nationala – Let_s Do It, Romania!_6

Ziua de Curatenie Nationala – Let_s Do It, Romania!_7

Pentru ca soarele era din ce in ce mai puternic, mirosurile din ce in ce mai greu de suportat, iar noi tot mai obositi, am stabilit sa ne urcam in autobuze.
In jurul orei 16 am plecat spre Metro Berceni. In autobuz am schimbat cateva impresii cu ceilalti voluntari, care in mare impartaseau aceleasi idei si impresii.
Am coborat la Metro Berceni, ne-am felicitat reciproc si am spus ca ne vom revedea la anul.

Sper ca pe viitor daca vor mai fi astfel de campanii sa se aleaga zone din afara localitatilor.

Conform site letsdoitromania.ro:
O prima estimare arata ca 338 038 de voluntari au curatat 467 453 saci cu deseuri in Romania. In topul judetelor cu cei mai multi voluntari se regasesc Maramures (32 142 voluntari – 21008 saci), Botosani (25 600 voluntari – 21000 saci), Bihor (23 000 voluntari – 30 000 saci), Gorj (21 540 voluntari – 55 000 saci), Suceava (21 256 voluntari – 23381 saci), Dolj (20 000 voluntari – 38 500 saci), Vaslui (14 040 voluntari – 18 750 saci), Cluj (12 000 voluntari – 13 000 saci), Mures (11 453 voluntari – 18 730 saci), Giurgiu (10 115 voluntari – 14 000 saci).

Si topul pe judete:
Top Judete_2018

Sa avem cat mai multe „Poteci curate si insorite!”

Un comentariu

  1. Sunt surprinsă de ceea ce am citit! În primul rând, de faptul că ați fost la groapa de gunoi, desigur! Și apoi de atitudinea autorităților. În al treilea rând, de descoperirile gen banchete de mașină…
    Dar lăsând deoparte aceste lucruri, și ignorând lipsa de organizare care poate fi, pe de o parte, firească în cazul unor acțiuni la început de drum, ceea ce ați făcut este de admirat. Din păcate, atâta timp cât nu se va îmbunătăți educația și cât oamenii nu vor învăța că spațiul public este al tuturor, nu al nimănui, rezultatele acțiunilor de acest tip nu vor fi permanente. Asta nu înseamnă că nu au rost, ci doar că nu este corect pentru oamenii cu bun simț.

    Apreciat de 3 persoane

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.