Munţii Făgăraş (traseu de creastă de la Est la Vest): Traseu pentru 5 zile: Ziua 1: sosire Taverna Pietrei Craiului (Zărneşti); Ziua 2: Taverna Pietrei Craiului – Cabana Plaiul Foii – Cantonul Silvic Rudăriţa – Vf. Lerescu – Refugiul Comisu; Ziua 3: Refugiul Comisu – Şaua Luţelor – Refugiul Berevoescu (vechi) – Curmătura Vladului – Refugiul Curmătura Brătilei; Ziua 4: Refugiul Curmătura Brătilei – Cabana Valea Radului – sat Dejani – Pensiunea Poarta Norocului; Ziua 5: plecare din sat Dejani către oraş Făgăraş


În sfârșit un concediu!
Doar o săptămână, însa am folosit zilele libere pentru o excursie de 5 zile prin Munții Făgăraș.
Eram pentru prima dată pe potecile lor, astfel că am spus să facem ceva ușor, de acomodare cu zona, o mică porțiune din creasta de la Est la Vest, cu planuri de a reveni în anii următori.

Aveți mai jos harta celor 3 zile de traseu:

Harta Muntii Fagaras de la Est la Vest
Hartă traseu Munții Făgăraș

Ziua 1 (11.08.2018):
Total călătorie BucureștiBrașov – Zărnești: 6 ore 24 min

Tren din București Nord:
CFR Călători R 3001 (preț 2 bilete cumpărate Online: 45 lei)
* plecare 06:22 din București Nord (R 3001) CFR Călători (166 km)
* sosire 10:13 în Brașov
Ajunși în Brașov, am mers la Pizzeria Dodo unde am băut fiecare câte un suc (aveam de stat în Brașov aproximativ 2 ore pentru a continua drumul cu trenul către Zărnești).

Tren din Brașov:
Regio Călători R 16337 (preț 2 bilete cumpărate din Gara Brașov: 8.80 lei  – poți cumpăra biletele și din tren)
* plecare 12:05 din Brașov (16337) Regio Călători (27 km)
* sosire 12:46 în Zărnești
Spre Zărnești am mers cu un tren vechi pe care scria că ajunge în Sf. Gheorghe. La început ne-a indus în eroare, însă ulterior am aflat că era trenul cu indicativul 16337.

Drumul prin orașul Zărnești ne era deja cunoscut de la tura Masivul Piatra Craiului: Ziua 1: Zărneşti – Măgura – Bran – Moieciu – Moieciu de Jos – Măgura – Zărneşti; Ziua 2: Zărneşti – Cabana Curmătura – Prăpăstiile Zărneştilor – Zărneşti.
La primul sens giratoriu din centrul orașului Zărnești am mers spre dreapta cu direcția Plaiul Foii.
Drumul mai merge o porțiune prin orașul Zărnești, apoi se continuă cu o șosea lungă și expusă soarelui, dar cu peisaje frumoase asupra Munților Bucegi și Piatra Craiului.

Creasta Pietrei Craiului spre Plaiul Foii
Munții Piatra Craiului (I)

După un drum de vreo oră (4.8 km – pas alert) am ajuns la pensiunea Taverna Pietrei Craiului. Preț cazare: 150.00 lei camera dublă/noapte.
De fapt această primă zi a fost utilizată doar pentru a ajunge la locație, care din păcate se afla cam departe de punctul de start al traseului din ziua 2 (aproximativ 7.8 km – 1 oră și 40 minute).
Am ales această pensiune pentru că era singura ce avea o cameră disponibilă în noaptea 11-12 august.

Ne-am odihnit puțin, apoi am ieșit la râul Bârsa din apropierea pensiunii.

Taverna Pietrei Craiului
Pensiunea Taverna Pietrei Craiului

Am luat cina în foișorul de la pensiune.
Deși puteam să mâncăm din ceea ce aveam în rucsaci, am preferat să comandăm ceva pregătit de ei, nu doream să consumăm din alimentele ce le luasem pentru cele 3 zile de stat pe munte.
Am fost puțin dezamăgiți de mâncarea servită (chiar dacă pe internet citisem păreri pozitive despre mâncare). Meniul era foarte restrâns, de fapt nu exista, poate și pentru că așteptau în următoarele zile o tabăra de copilași.
Astfel că ne-am comandat câte o ceafă de porc cu cartofi prăjiți (cartofii erau congelați), iar eu mi-am luat și o ciorbă de legume.
Cu toate acestea recomandăm pensiunea pentru faptul că este poziționată în afara orașului, astfel este o zonă perfectă pentru liniște și relaxare, cu peisaje extraordinare, camere mari și curate. Nu știu cum este atunci când ai norocul de a fi cazat în același timp cu o tabără.
După ce am mâncat, ne-am retras în cameră pentru a stabili ultimele detalii privind traseul din ziua următoare.

Muntii Bucegi_Apus
Apus în Munții Bucegi

În rucsaci aveam următoarele:
* 1 cort
* 2 saci dormit
* haine subțiri + groase + ploaie
* 2 fluiere
* petarde (în caz de ne vom întâlni cu Moș Martin sau câini de stână)
* 3 telefoane mobile + 2 baterii externe
* 5 litri de lichide (4 litri de apă + 1 litru suc) – chiar dacă din câte am citit pe Google vom întâlni suficiente locuri de unde ne putem alimenta
* mâncare (conserve, batoane energizante, etc.)
* trusă prim ajutor
* 3 frontale

Ziua 2 (12.08.2018):
banda-rosieTaverna Pietrei Craiului – Cabana Plaiul Foii – Cantonul Silvic Rudărița – Vf. Lerescu (1690 m) – Refugiul Comisu (1865 m) –  bandă roșie
Durată traseu: 7 ore | Ascensiune: 1328 m | Coborâre: -379 m | Mediu/Dificil

Atingem vârful: Vf. Lerescu (1690 m).

La ora 07:30 ne-am trezit. Dormisem atât de bine!
În timp ce ne îmbrăcam am văzut pe fereastra de la pensiune un grup de băieți (trei) care mergeau spre Plaiul Foii. După rucsacii mari pe care îi cărau am bănuit că se duc spre Făgăraș, cu posibilitatea totuși să fi mers și spre Creasta Pietrei Craiului.

Am plecat de la Taverna Pietrei Craiului cu direcția Cabana Plaiul Foii la ora 08:20.
Se merge pe șosea aproximativ 8 km până la Cabana Plaiul Foii.

Spre Cabana Plaiul Foii
Spre Cabana Plaiul Foii

În drum spre Plaiul Foii am întâlnit foarte multe corturi, zone special amenajate pentru campat și am văzut inclusiv căsuțe de camping.
Dacă știam că avem atâtea posibilități de a campa, alegeam această opțiune pentru a fi cât mai aproape de startul traseului.

La ora 10:00 am ajuns la Plaiul Foii.
Ne-am odihnit în apropiere de un post Salvamont, ne-am hidratat, am mai verificat o dată harta, iar la ora 10:10 am plecat spre Cantonul Silvic Rudărița.

La intersecția traseelor: Munții Piatra Craiului, spre Refugiul Șpirla, Vf. La Om și Munții Făgăraș, Canton Silvic Rudăriță (10 km)marcaj bandă roșie, noi am urmat drumul forestier din partea dreaptă.

Spre Cantonul Silvic Rudarita_Muntii Fagaras
Spre Cantonul Silvic Rudărița

Se merge pe acest drum forestier, sub bătaia soarelui până la Cantonul Rudărița.
Din păcate la fiecare pas sunt vizibile rănile lăsate pădurii de defrișările necontenite.
Dacă aveți timp puteți să vă opriți și să culegeți zmeură de pe marginea drumului.

Pe drum ne-am întâlnit cu un tip cu un ATV care ne-a atenționat că la vreo 2 km vom întâlni aproximativ 10 câini de stână foarte agresivi.
Ne-am speriat, însă am decis să continuăm traseul, mergând atenți și fără să facem prea mult zgomot.

Din urmă am fost ajunși de un grup de 6 bicicliști pe care i-am atenționat legat de posibilitatea de a da nas în nas cu acei câini.

Creasta Pietrei Craiului
Munții Piatra Craiului (II)
Defrisare Masiva in Muntii Fagaras
Defrișări

Spre bucuria noastră am întâlnit câini abia la Cantonul Rudărița, însă aceștia erau legați.

La ora 12:20 am ajuns la Cantonul Silvic Rudărița. Pentru localizare puteți folosi link-ul: Cantonul Silvic Rudărița
Când ajungi la Canton o să ai un drum ce merge drept și un alt drum ce merge spre stânga. Tu urmezi drumul din stânga.

După ce am trecut de Canton ne-am oprit să mâncăm și să ne mai odihnim.

Cantonul Silvic Rudarita
Cantonul Silvic Rudărița

Zona părea din ce în ce mai sălbatică, pădurea era deasă, iar durerea de spate pe care o simțeam au fost factori ce ne-au făcut să ne întrebăm dacă să continuăm sau nu.

Totuși pentru că ne doream să ajungem în Făgăraș de vreo 2 ani, am decis să continuăm traseul.

Pornind la drum, pentru că mi se părea, așa cum am mai zis, o zonă sălbatică, am aruncat o petardă (le aveam la îndemână).

La nici 15 minute de mers, din partea dreaptă, la vreo 3 metri în fața noastră, s-a prăvălit o piatră mai mare pe care am văzut-o amândoi și ne-am dat seama că este ceva sus în pădure. Piatra nu a căzut cu viteză, astfel m-am gândit imediat că ceea ce este în pădure nu poate fi decât în apropierea drumului, la câțiva metri mai sus.

Pentru că am observat mișcare în zona respectivă am mai aruncat o petardă. Era un urs. Corina a vrut să fugă, însă i-am spus să dăm ușor în spate, riscam să fim atacați. Era extrem de speriată. Mi-a scos și celelalte petarde din rucsac pentru a le avea pregătite și urmăream cu atenție ce se întâmplă în pădure, atât cât puteam, soarele era în nori, astfel că era destul de întunecat. Am mai aruncat o petardă. Petardele erau cu două focuri, unul din cele două focuri a explodat în pădure, iar ursul s-a speriat și a fugit.

Spre norocul nostru din spate veneau o mașină și un scuter (erau oameni ce se duceau la cules de ciuperci).

Corina tremura toată de frică.

Le-am spus și lor de ursul pe care tocmai îl văzusem, iar ei ne-au confirmat că zona este frecventată de urși.

I-am rugat să ne ia și pe noi cu mașina pentru a ne îndepărta cât mai repede de acel loc.
Ne-au trecut de zona respectivă, noi am coborât din mașină, fiecare urmându-și drumul.

Ceea ce de fapt a favorizat această nedorită întâlnire cu ursul a fost râul ce curgea prin partea dreaptă a drumului forestier, are un debit mare și este foarte zgomotos, astfel că ursul nu ne-a auzit, noi nici atât pe el și am fost la 3 metri de a da nas în nas cu el. Nu putem spune decât că am fost extrem de norocoși. Oare ce ne-am fi făcut dacă mai sus era și ursoaica, de fapt aproape că nici nu vreau să mă gândesc.

Din păcate pădurea era la fel de deasă și sălbatică astfel că am luat decizia cu părere de rău să ne întoarcem.

În timp ce ne întorceam cu teama că vom trece din nou prin locul unde am văzut ursul, am observat că venea cineva. Era un bărbat, singur, ce părea că făcea și el o drumeție în zonă.

L-am întrebat unde merge și ne-a spus că dorește să traverseze Creasta Făgărașului, iar prima noapte să o petreacă lângă Refugiul Berevoescu.

I-am povestit și lui de ursul pe care tocmai îl văzusem, spaima pe care o aveam în suflete, însă el ne-a încurajat să continuăm traseul, mai mult ne miram că noi fiind doi nu eram în stare să continuăm, iar el singur mergea fără nicio teamă și chiar urma să doarmă singur la cort în sălbăticia Munților Făgăraș.

Prietenia pe munte
Spre Refugiul Comisu (I)

L-am însoțit o porțiune din traseu și am aflat că în ziua anterioară fusese prin Munții Piatra Craiului.

La ora 13:30 am traversat râul (spre stânga), unde ne-am odihnit puțin, ne-am aprovizionat cu apă și ne-am răcorit, pregătindu-ne să începem un urcuș abrupt pe același traseu marcat cu bandă roșie.
Se urcă abrupt însă plăcut prin pădure (măcar am scăpat de acel drum forestier), poteca este vizibilă, iar traseul foarte bine marcat.

Însoțitorul nostru era obosit și nu putea să mențină ritmul pe care îl aveam noi, era constant în urma noastră.
L-am așteptat în apropierea unui luminiș pentru a-i mulțumi că ne-a încurajat să continuăm traseul, el rămânând să se odihnească (spunea că o să doarmă o oră – eu mă întreb cum să dormi singur în mijlocul pădurii, în casa ursului) și să mănânce, iar noi să mergem în ritmul nostru.

După ce am ieșit din pădure, am avut o mică dificultate în a găsi marcajul deoarece în zonă sunt defrișări masive.
Marcajul dispare în unele locuri, iar cărările făcute de cei care taie copaci te păcălesc de cele mai multe ori să le urmezi. Deci, foarte mare atenție!

Ajutați încă o dată de aplicația Munții Noștri am reușit să găsim traseul.

Muntii Fagaras_Peisaj
Spre Refugiul Comisu (II)

Traseul continuă prin pădure, urmează un luminiș (unde ne-am întâlnit și am discutat cu doi străini), apoi o pădure imposibil de deasă și sălbatică.
În această zonă am grăbit pasul pentru că ne era teamă să nu ne mai întâlnim cu vreo sălbăticiune. Eram foarte speriați de întâlnirea pe care tocmai o avusesem cu ursul, mai ales că a fost prima din viață noastră și sperăm noi și ultima.
Am folosit fluierele pe care le aveam pentru a ne face simțită prezența, am încercat să vorbim cât mai mult și eram foarte atenți la fiecare sunet și mișcare din jurul nostru.
Ritmul alert și teama au făcut să resimțim oboseala, aveam gurile uscate, însă continuăm să mergem.
Cu toate acestea am decis să ne mai oprim doar atunci când pădurea se mai rărea.

Pe un urcuș am observat 3 persoane ce s-au dovedit a fi băieții pe care i-am văzut dimineață din pensiune. Culmea, ii ajunsesem din urmă cu toate problemele pe care le întâmpinasem, ceea ce înseamnă că am avut un ritm foarte bun.
I-am întrebat unde merg, am împărtășit câteva experiențe din ziua respectivă, printre care și informația despre câinii de pe drumul forestier spre Cantonul Rudărița, pe care o primisem la rândul nostru de la bărbatul cu ATV-ul. Se pare că ei întâlniseră ciobanul ce avea turma de oi și vreo 13 câini (noi știam de 10).
Având în vedere că toți eram siguri că pe munte este bine uneori să mergi într-un grup mai mare, am decis să continuăm împreună traseul până la Refugiul Comisu.

După un alt urcuș prin pădure am ajuns pe Vf. Lerescu (localizare: 45.586406 / 25.04724 de unde unde vezi foarte bine Munții Piatra CraiuluiMunții Iezer Păpușa și Lacul de Acumulare Pecineagu (localizare: 45.5633447 / 25.0496289).
Când am ieșit în golul alpin toți am exclamat „WOW!”, uimiți de peisajele pe care le aveam în față ochilor. Din tot ceea ce vedeam, cu siguranță cea mai impresionantă era măreața creastă a Pietrei Craiului.

Creasta Pietrei Craiului_Lacul de Acumulare Pecineagu_Vf. Lerescu
Lacul de Acumulare Pecineagu și Munții Piatra Craiului
Ultimul Urcus Spre Refugiul Comisu
Spre Refugiul Comisu (III)

De aici traseul urcă continuu prin gol alpin până la Refugiul Comisu. Pe acest traseu întâlnim marcajul triunghi albastru ce îți indică un râu. Cei trei băieți care rămăseseră în urmă au mers până la acel rău, însă ne-au spus că apa nu era potabilă, abia curgea, era plină de gunoaie și resturi aruncate.

Marcaj Muntii Fagaras
Marcaje montane
Alte Defrisari in Muntii Fagaras
Spre Refugiul Comisu (IV)

La ora 17:40 am ajuns la Refugiul Comisu.

Refugiul Comisu
Refugiul Comisu

Am mâncat, am montat cortul și ne-am odihnit. 
În interiorul refugiului erau 4 băieți cehi, iar pe lângă refugiu: o fată și doi băieți cu două corturi (și ei tot cehi), cei 3 băieți din Baia Mare și noi. Destule persoane în caz de vizite neprevăzute ale ursuleților.
Ne-am fi dorit să stăm mai mult afară și să ne bucurăm de aerul curat și de peisajele minunate, dar eram destul de obosiți și vroiam să ne odihnim pentru zilele ce urmau.

Apus in Muntii Fagaras_Refugiul Comisu
Apus de la Refugiul Comisu

Refugiul Comisu din Munții Făgăraș (altitudine: 1865 m)
Condiții:
– Refugiu nou semisferic (minge de fotbal) încă nefinalizat 100%
– Capacitate de aproximativ 8-10 locuri în „paturi” trapez din fibră de sticlă (refugiul nu este dotat cu paturi)
– Localizare: în șaua dinspre Luțele, sub Comisu
– Poziția refugiului: Lat 45°35’28.23″N – Lon 25° 1’47.51″E
– Sursă de apă: în șaua dintre Comisu și Văcarea Mare. Se merge până la indicatorul din șaua Comisu aproximativ 10 min, apoi pe traseul triunghi galben/triunghi albastru/punct roșu încă 5 min. Izvorul este chiar în drum. (nu recomandăm dacă este vorba de râul aproape secat de pe traseul marcat cu triunghi albastru)
Info preluate de pe http://www.carpați.org.

Eu nu recomand să pleci pe Creasta Făgărașului (așa cum ne-am dorit și noi prima dată) fără să ai cort și să te bazezi doar pe refugiile pe care le întâlnești pe creasta.
Spre exemplu Refugiul Comisu este într-o stare jalnică, dormi direct pe pământ, nu știu cât de bine este izolat, în interior miroase a mucegai, nu este curat și igienizat.

Refugiul Comisu_Interior
Interior Refugiul Comisu

Puteți vizualiza tura și pe Strava accesând următorul link: Munții Făgăraș: Taverna Pietrei Craiului – Cabana Plaiul Foii – Cantonul Silvic Rudărița – Vf. Lerescu (1690 m) – Refugiul Comisu (1865 m)

Statistici Strava Bogdan/Corina (doar aplicația Corinei a funcționat, a mea nu a înregistrat tot traseul, astfel că am folosit statisticile ei):
Distanță: 31.75 km
Timp de mișcare: 7:25:13
Timp de mișcare + pauze: 9:20:32
Urcare: 1582 m
Pace: 14:01/km
Calorii consumate: 2731

Ziua 3 (13.08.2018):
banda-rosieRefugiul Comisu (1865 m) – Șaua Luțelor (2156 m) – Refugiul Berevoescu (vechi – 2155 m) – bandă roșie
Durată traseu: 3 ore | Ascensiune: 542 m | Coborâre: -72 m | Ușor/Mediu

banda-rosieRefugiul Berevoescu (vechi – 2155 m) – Curmătura Vladului (2182 m) – Refugiul Curmătura Brătilei (2122 m) – bandă roșie
Durată traseu: 2 ore | Ascensiune: 91 m | Coborâre: -184 m | Ușor/Mediu

După o noapte cam agitată, cu vânt moderat, în care am ieșit de câteva ori în afara cortului pentru a vedea dacă e vreo sălbăticiune pe lângă noi, ne-am trezit pe la 06:45.

Rasarit Muntii Fagaras_Refugiul Comisu
Răsărit la Refugiul Comisu

În noaptea din 12.08 spre 13.08 a fost ploaia de Perseide.
În ieșirile mele repetate din cort cred că am văzut și vreo 2-3 stele căzătoare. Cerul noaptea pe munte este extraordinar, plin de stele.
Și ca o culme, anul trecut în aceeași noapte de 12.08 eram cu Corina, fratele Corinei și prietena lui în cort la Piatra Arsă.

A doua zi dimineață, am mâncat, am așteptat să se usuce cortul de roua căzută peste noapte, iar la ora 08:50 am plecat spre Refugiul Curmătura Brătilei.

Spre Refugiul Curmatura Bratilei
Spre Refugiul Curmătura Brătilei (I)

Ne resimțeam din punct de vedere fizic, nu aveam febră musculară, însă aveam mușchii obosiți și încordați, iar mișcările pe care le făceam erau greoaie și dureroase, speram să ni se mai încălzească mușchii și să ne fie mai ușor pe traseul ce urma să-l parcurgem.
Marcajul este vizibil, nu o să întâmpini probleme în a te orienta.
Vremea era ideală, soare blând, o răcoare plăcută a dimineții ce te înviora.

Cu apa nu stăteam foarte bine, însă aveam să ne alimentăm de la râul din apropierea Refugiului Berevoescu (vechi).
În Munții Baiului (tura din urmă cu două săptămâni) aproape am rămas fără apă, astfel ne era teamă să nu se repete experiența și aici.

După un urcuș mai abrupt ce ne-a ajutat să ne încălzim mușchii și să nu mai resimțim durere, am întâlnit iar câini de stână, vreo 4.
De teama de a nu fi atacați și pentru că nu mai aveam foarte multe petarde, am preferat să-i așteptăm și pe cei 3 băieți din Baia Mare, care veneau în urma noastră.

Am trecut în cele din urmă de câini, am ajuns la râulețul din apropierea Refugiului Berevoescu (în jurul orei 11:20) unde ne-am spălat pe dinți și pe față, am luat apă rece, apoi ne-am continuat drumul.

Muntii Fagaras_Greu Urcus
Corina și cei 3 băieți din Baia Mare

Peisajele sunt extraordinare, simțeam că am ajuns cu adevărat pe Creasta Făgărașului.
Se căscau văi adânci, prăpăstioase, se vedeau vârfuri semețe, vântul vâjâia prin pădurile de brazi, eram în sălbăticie, nu aveai griji, poate doar grija de a avea vreme bună, de a nu fi surprins de vreo furtună și de a ajunge în siguranță la punctul de odihnă.
Iar pe Creasta Făgărașului toți cei care se află pe acolo știu unii de ceilalți pentru că vestea și întâmplările trăite sunt transmise de la persoană la persoană. Am fost surprinși când doi străini ne-au întrebat dacă noi suntem cei doi care au întâlnit ursul pe traseul de coborâre (urcare pentru noi) spre Plaiul Foii.

Muntii Fagaras_Raze de Soare
Spre Refugiul Curmătura Brătilei (II)
Corina in Muntii Fagaras
Spre Refugiul Curmătura Brătilei (III)
Peisaj din Muntii Fagaras
Spre Refugiul Curmătura Brătilei (IV)

Noi nu am avut foarte mult de mers, astfel că la ora 13:00 am ajuns la Refugiul Curmătura Brătilei.

Refugiul Curmatura Bratilei
Refugiul Curmătura Brătilei
Peisaj de la Refugiul Curmatura Bratilei
De la Refugiul Curmătura Brătilei (I)
Traseul prin Valea Dejani
De la Refugiul Curmătura Brătilei (II)

Ne-am luat rămas bun de la cei 3 băieți din Baia Mare, ei doreau să traverseze toată creasta, deși nu știu dacă au reușit, mai ales că din discuții am înțeles că unul dintre ei avea frică de înălțimi.

Noi ne-am stabilit în refugiu, acolo aveam să ne petrecem noaptea.
Refugiul Curmătura Brătilei arată și mai rău ca Refugiul Comisu. Ușa de la intrare este ruptă la mijloc și lipită cu scotch, este foarte slab izolat, în interior miroase a mucegai, pe jos sunt două plăci tari ce doresc a fi priciuri, însă vai de spatele și oasele tale dacă ajungi să dormi acolo.
Am preferat să dormim în refugiu pentru că mai mult ca sigur aveam să fim singuri acolo, în plus norii de joasă altitudine și vântul începeau să-și facă simțită prezența.

Am încercat să mai stăm pe afară, să ne bucurăm de peisaje, am fost chiar să ne uităm la traseul pe care urma să coborâm a doua zi, dar din păcate era din ce în ce mai frig, iar norii de joasă altitudine ne cuprindeau. Așa că am intrat destul de devreme în refugiu gândindu-ne ce vom face toată noaptea, care se anunța a fi foarte lungă și friguroasă.

Toată noaptea a fost un chin, a bătut vântul, a fost frig, iar sacii noștri nu prea au făcut față acestor fenomene.
S-a dovedit a fi o noapte lungă, am avut impresia că a început să ningă, am numărat orele până a venit dimineața și soarele a început să ne încălzească. Niciodată nu am așteptat razele soarelui ca după această noapte chinuitoare.

Refugiul Curmătura Brătilei din Munții Făgăraș (altitudine: 2122 m)
Condiții:
– Refugiu nou semisferic (minge de fotbal)
– Capacitate de aproximativ 8-10 locuri în „paturi” trapez din fibră de sticlă (refugiul nu este dotat cu paturi)
– Nu are platformă pentru dormit, se doarme direct pe jos, pe un strat de iarbă care pare foarte comod (pe jos nu este iarbă, este un strat de pământ umed, aproape noroios)
– Localizare: la intersecția traseului principal (BR) cu traseul (TR) care vine din Mezea-Oticu
– Sursă de apă: un mic lac este lângă refugiu; izvor la 5 minute de coborât pe poteca spre Dejani marcată cu TR (da, confirmăm, se poate găsi apă pe traseul de coborâre spre sat Dejani)
Info preluate de pe http://www.carpați.org.

Puteți vizualiza tura și pe Strava accesând următorul link: Munții Făgăraș: Refugiul Comisu (1865 m) – Șaua Luțelor (2156 m) – Refugiul Berevoescu (vechi – 2155 m) – Curmătura Vladului (2182 m) – Refugiul Curmătura Brătilei (2122 m)

Statistici Strava Bogdan/Corina:
Distanță: 9.64 km / 9.29 km
Timp de mișcare: 2:33:17 / 2:36:32
Timp de mișcare + pauze: 4:08:47 / 4:08:11
Urcare: 420 m / 421 m
Pace: 15:53/km / 16:50/km
Calorii consumate: 830 / 548

Ziua 4 (14.08.2018):
triunghi-rosuRefugiul Curmătura Bratilei (2122 m) – Cabana Valea Radului – sat Dejani – Pensiunea Poarta Norocului – triunghi roșu
Durată traseu: 4 ore | Ascensiune: 0 m | Coborâre: -1533 m | Mediu
Înnoptat în sat Dejani, Pensiunea Poarta Norocului. Preț cazare: 150.00 lei cameră dublă/noapte.

Ne-am trezit, am ieșit afară din acel refugiu, nu-l mai suportam.
Am mâncat, ne-am pregătit rucsacii, am așteptat să se mai ridice soarele pe cer pentru a lumina Valea Dejani, iar la ora 09:45 am început coborârea spre satul Dejani.

Coborare pe Valea Dejani_1
Spre Cabana Valea Radului – sat Dejani (I)
Coborare pe Valea Dejani_2
Spre Cabana Valea Radului – sat Dejani (II)

Până la Cabana Valea Radului se coboară continuu, la început traseul seamănă (la o scală mai mică) foarte mult cu poteca șerpuită ce coboară de pe Vf. Omu pe Valea Mălăiești. Eram uimiți de albiile șerpuite ale râurilor ce curgeau de pe versanți și de măreția naturii. Traseul este destul de solicitant datorită pietrelor ce au căzut de pe versanți.
Urmează apoi o porțiune de jnepeniș, poteca este acoperită mai mereu de stânci și pietre ce îți forțează la maxim picioarele.
Se trece prin zone unde pădurea și jnepenișul îmbrățișează poteca, iar râul care te însoțește pe toată durata traseului te face să nu auzi eventualele zgomote făcute de vreun animal și îți oferă o stare de teamă, mai ales nouă, după întâlnirea cu ursul pe care am avut-o în apropiere de Cantonul Silvic Rudărița.

Bogdan_Pe Valea Dejani
Spre Cabana Valea Radului – sat Dejani (III)
Coborare pe Valea Dejani_3
Spre Cabana Valea Radului – sat Dejani (IV)
Final Coborare pe Valea Dejani
Spre Cabana Valea Radului – sat Dejani (V)

Ajunși la Cabana Valea Radului (ora 11:05), traseul continuă pe un drum forestier până în satul Dejani.

20180814_110735
Cabana Valea Radului
Jos In Valea Dejani_Sus Traseul
Valea Dejani

Se puteau observa pe parcursul albiei râului Dejani, bușteni luați de ape, stânci și ramuri în urma ploilor violente ce au avut loc în urmă cu vreo două săptămâni.
Ferească să fii prins de asemenea ploi pe munte!

În jurul orei 13:20 am ajuns la Pensiunea Poarta Norocului.
Imediat ajunși ne-am făcut duș (era atât de plăcut!), ne-am odihnit, iar pe seară am ieșit pe terasa pensiunii unde am luat masa (ceafă de porc și clătite cu dulceață).

Puteți vizualiza tura și pe Strava accesând următorul link: Munții Făgăraș: Refugiul Curmătura Brătilei – Cabana Valea Radului – sat Dejani – Pensiunea Poarta Norocului

Statistici Strava Bogdan/Corina:
Distanță: 13.09 km / 13.51 km
Timp de mișcare: 3:00:56 / 3:05:32
Timp de mișcare + pauze: 3:29:46 / 3:29:51
Urcare: 171 m / 135 m
Pace: 13:49/km / 13:44/km
Calorii consumate: 1126 / 797

Ziua 5 (15.08.2018):
Dimineața, în jurul orei 07:15 am fost duși în Făgăraș cu mașina de către proprietarul pensiunii. Altfel putem spune că am avut noroc că am dat peste un asemenea om.
Dacă nu ne conducea dânsul până la Gara Făgăraș, am fi avut de mers pe jos 18 km – 3 ore și 30 minute.

Am luat trenul de mai jos, tren ce venea din Budapesta.
A avut întârziere aproximativ 45 de minte, însă apoi a mers bine, chiar a recuperat din întârzierea acumulată.

Tren din Făgăraș (direct):
IR 473
3 ore 52 min
CFR Călători
* plecare 08:13 din Făgăraș (IR 473) CFR Călători (231 km)
* sosire 12:05 în București Nord

Astfel în jurul orei 12:45 eram ajunși în poluarea din București.

O tură de neuitat!
Ne vom întoarce și anul viitor pe Creasta Făgărașului, însă ne-am propus să încercăm să venim de la Vest (din Turnu Roșu) spre Est.
Apăsând pe următorul link puteți vedea pe Google Maps traseul pe care trebuie să-l urmați pentru a traversa Creasta Făgărașului: Google Maps – Hartă Traseu Creasta Făgărașului

Până la următoarea tură, noi vă urăm Poteci Însorite!

4 comentarii

 1. Hello! Sunt unul din cei 3 baimareni care au vrut sa faca toata creasta. In ceea ce priveste performanta noastra, totul ne-a mers OK pana in ziua a 5-a daca nu ma insel cand ne-a prins o furtuna (la Caltun) si am avut ghinionul de a avea un mic accident (o entorsa) ce nu ne-a lasat sa continuam. In alta ordine de idei, ma bucur sa vad un jurnal care povesteste pataniile petrecute impreuna din alta perspectiva. Poteci insorite va dorim!

  Apreciat de 1 persoană

  • Salut Dan!

   Ma bucur sa te vad aici si sa aud ca ati ajuns pana la Caltun. O performanta buna! 🙂
   Noi in 2019 dorim sa pornim din Turnu Rosu. Nu avem in plan sa facem toata creasta, la fel o portiune mica, ca apoi sa coboram pe undeva, nu ne-am hotarat inca pe unde.

   Sa auzim de bine si Sarbatori Fericite!
   La fel si voua va doresc: Poteci Insorite! 🙂

   Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.