Câinii stânelor de munte


Îi consider printre cele mai periculoase animale (și nu intră în categoria celor sălbatice) pe care le poți întâlni pe munte.
De ce?
Îi întâlnești la tot pasul, pe câmpiile alpine, în pădure, pe văi și dealuri. Sunt greu de observat, de multe ori mi s-a întâmplat să-i confund cu bolovani sau stânci, iar când m-am apropiat de ei să se repeadă violent. Au un comportament greu de deslușit, par că se retrag, însă de fapt ei se pregătesc de atac. Atacă în haită. Sunt masivi, puternici.
De cele mai multe ori atacurile violente sunt datorate și ciobanilor, ce îi întărâtă, îi obișnuiesc de mici să aibă acest comportament.
Am întâlnit cazuri în care ciobanii nu au intervenit atunci când câinii au atacat, deși din punctul meu de vedere este de datoria lor de a lua atitudine.

Cea mai periculoasă întâlnire a noastră s-a petrecut pe coborârea de la Șaua Strunga spre Padina.
Nu i-am observat în depărtare, i-am confundat cu niște stânci, iar când ne-am apropiat de ei au declanșat atacul. Norocul ne-a fost că fiind o distanță prea mare, au renunțat.
Însă teama te cuprinde când vezi 4-5 dulăi uriași gonind spre tine.
Sper să rămânem la această singură întâlnire, de la distanță, deși în orice tură avem probleme cu ei, suntem mârâiți, lătrați, înconjurați de aceste animale fioroase.

A nu se înțelege că generalizez comportamentul acestor câini.
În unele situații te pot proteja prin lătratul lor de animale sălbatice (urși, lupi, porci mistreți), iar pentru stâne sunt indispensabili. Urșii, lupii atacă stânele, iar aceștia le protejează uneori chiar cu prețul vieții lor.

Important e să te ferești de ei pe cât posibil, iar dacă îi observi în depărtare să încerci să-i ocolești fără a-ți face simțită prea mult prezența.

Sfaturi utile în cazul unei confruntări:
– orice ar fi nu încercați să fugiți de ei, poate doar dacă aveți în preajmă un copac în care vă puteți urca rapid
– recomand să aveți la voi petarde (pocnitori), vor fugi mai ceva ca Usain Bolt
– dacă sunteți atacați, încercați să vă protejați cu rucsacii sau bețele de trekking
– dacă sunteți pe o potecă și aveți la îndemână pietre, iar numărul câinilor este de 2-3 puteți încerca să aruncați spre ei; ce depășește ca și număr 3, nu aveți vreo șansă, mai degrabă îi întărâtați
– puteți încerca să-i ademeniți cu hrană, așa am reușit noi să trecem în coborârea noastră de la Cabana Diham spre Râșnov (
Munţii Bucegi: Traseu pentru 2 zile: Ziua 1: Buşteni – Căminul Alpin – Poiana Coştilei – Poiana Pichetul Roşu – „La Prepeleac” – Cabana Mălăieşti – La Glăjerie – Cabana Diham – Ziua 2: La Glăjerie – Râșnov)

Un articol șocant pe același subiect l-am citit aici: nicolaecristianbadescu.blogspot.com

Sursa Foto:
bloguldecălătorii.ro

2 comentarii

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.