Munții Bucegi: Ziua 1: Traseu (nemarcat) pentru o zi din Moieciu de Sus; Ziua 2: Traseu (neterminat) pentru o zi din Şimon; Ziua 3: Traseu pentru o zi: Poarta – Cascada Urlătoarea Clincii – Poarta


Ziua 1 (data 01.06.2018):
Am ajuns în Moieciu de Sus după aproximativ 7 ore de stat în trafic, vreo 2 ore am stat doar prin zona Nistorești – Comarnic. Incredibil, nu?
Ne-am cazat la Pensiunea Dor de Moieciu (Corina a scris mai multe detalii despre această pensiune în postarea Cabane şi Pensiuni montane din România (informații şi opinii) – Partea 2
, apoi am hotărât să ieșim la o mică plimbare cât încă mai aveam lumină.

Astfel că am pornit pe unul din traseele nemarcate ale Moieciului. Mai exact, de la pensiune am mers la dreapta (pe Strada Valea Popii), spre panoul unde o să găsești informații legate de trasee, apoi am mers la stânga și am tot înaintat până drumul forestier a ajuns să se transforme în potecă. Poți vizualiza poziția exactă de start a traseului prin apăsarea link-ului Google Maps: DC56 – Moieciu de Sus.

Eram 8 persoane, cred că cel mai mare număr de când merg pe munte.

Traseul nu este spectaculos, însă este plăcut să te plimbi prin păduri răcoroase, cu un râu ce curge alături de pașii tăi. E clar că nu se compară cu nimic din ceea ce avem în București.

Am mers pe acest traseu nemarcat aproximativ 4 km, după care am făcut cale întoarsă. Se făcea târziu, aveam la noi frontale, însă am spus să ne întoarcem la pensiune pentru a mânca ceva și apoi să ne odihnim, mai ales că următoarea zi urma să pornim pe un traseu mult mai lung și antrenant.

Puteți vizualiza tura și pe Strava accesând următorul link: Traseu (nemarcat) pentru o zi din Moieciu de Sus

Statistici Strava Bogdan (Corina nu a pornit aplicația):
Distanță: 8.82 km
Timp de mișcare: 2:08:48
Timp de mișcare + pauze: 2:24:51
Urcare: 327 m
Pace: 14:36/km
Calorii consumate: 748

IMG_1192
Traseu (nemarcat) pentru o zi din Moieciu de Sus (I)
IMG_E1200
Traseu (nemarcat) pentru o zi din Moieciu de Sus (II)
IMG_1193
Traseu (nemarcat) pentru o zi din Moieciu de Sus (III)

Ziua 2 (data 02.06.2018):
Am luat micul dejun la pensiune, apoi ne-am urcat în mașini cu direcția Șimon.
Traseul stabilit pentru această zi: Șimon – Poiana Gaura – Poiana Gutanu – Șimon.

Am parcat mașinile lângă Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva, apoi am intrat pe traseu – e cam singurul loc unde poți lasă mașina.
Marcajul pentru începutul de traseu nu este vizibil sau cel puțin eu nu l-am văzut.
Totuși pentru a avea o idee despre cum să porniți pe traseu: în stânga bisericii (biserica aflându-se cu intrarea spre șosea) se regăsește un mic drum de pământ. Mergeți pe acel drum până întâlniți un mic râu și oficial vă aflați pe traseul ce duce spre Poiana Gaura sau cel puțin acolo ar trebui să vă poarte această potecă, o să vedeți în rândurile următoare despre ce vorbesc (locația începerii traseului conform Google Maps este 140 DC52 Șimon
).

crucea-albastraMarcajul pe care îl urmați pentru început este cruce albastră.
Poteca urcă abrupt până ajungeți pe coama dealului, apoi mergeți pe un drum de pământ pe care ușor poate merge o mașină.

Peisajele sunt absolut superbe de acolo de sus, după cum bine se poate vedea și din pozele de mai jos.

IMG_1208
Șimon – Poiana Gaura – Poiana Gutanu – Șimon (I)

Ceea ce ne speria pe noi la momentul respectiv erau norii negri ce coborau amenințător din Munții Bucegi.

IMG_1209
Șimon – Poiana Gaura – Poiana Gutanu – Șimon (II)
IMG_1211
Șimon – Poiana Gaura – Poiana Gutanu – Șimon (III)
IMG_1214
Șimon – Poiana Gaura – Poiana Gutanu – Șimon (IV)
IMG_1215
Schitul Bran

Am ajuns la Schitul Bran, a urmat o coborâre mică și apoi aveam iar să începem urcarea, de această dată să urcăm cu adevărat pe munte.

Poteca urcă abrupt și solicitant. Norii coborau și mai mult până au acoperit soarele, iar tunetele și fulgerele au început să-și facă simțită prezența. Nu era deloc bine. Cu toate astea am continuat.
Încă o urcare abruptă, apoi o pădure deasă ce a băgat puțin spaima în noi și am ieșit într-o zonă de exploatare forestieră.
În fața noastră urca abrupt un drum făcut de mașina ce cară bușteni de pe munte, iar în stânga noastră se află traseul pe care trebuia să mergem conform aplicației Munții Noștri.

Poteca devine sălbatică și neumblată, dacă până acum era clar pe unde urca, imediat după ce am mers la stânga, marcajul a dispărut, iar traseul era acoperit cu buruieni, urzici și vegetație deasă.
Am mers așa până am ajuns în dreptul a doi bușteni ce blocau drumul. Practic nu aveai cum să treci pe acolo.
Am riscat puțin și am urcat singur pe unde am putut.
Am avut impresia că am găsit traseul, astfel că i-am chemat și pe ceilalți. Însă era o părere greșită pentru că traseul dispărea din nou.
Am urcat iar cu Costin urmărind în același timp localizarea noastră pe harta din aplicație. Părea că suntem bine, că ne aflam pe traseu, însă pur și simplu nu exista o potecă sau era atât de slab circulată încât era de neobservat.
În cele din urmă am făcut cale întoarsă. Ne recunoșteam înfrânți, în plus începuse și ploaia și părea că nu o să se oprească prea curând.

Ajunși în dreptul drumului făcut de utilajele ce cară bușteni de pe munte, am zis să încercăm să urcăm puțin, poate reușim pe aici să înaintăm și să depășim acest punct problematic.
Și am început urcușul ce arăta cam așa, vezi foto mai jos. Ploaie, noroi, alunecam, urcam aproape în genunchi, dar am continuat. Și culmea exista și pe aici un marcaj cruce albastră.

IMG_1220
Șimon – Poiana Gaura – Poiana Gutanu – Șimon (V)

Am avut noroc și s-a oprit ploaia, am zis că trebuie să mâncăm puțin, toate încercările noastre de a găsi traseul corect ne-au sleit de puteri.
După ce am mâncat și ne-am hidratat, am plecat iar la drum.
Vă spun sincer că oricât ne-am învârtit pe acolo, nu am reușit să trecem de acea zonă. Am ajuns să ne învârtim în cerc, marcajele parcă erau în toate părțile, pădurea era atât de deasă și înspăimântătoare, încât chiar am avut impresia la un moment că ne-am rătăcit.
Parcă eram într-un film de groază și fenomene paranormale au pus stăpânire pe noi.

Și ne-am hotărât să ne întoarcem pe unde am urcat, era deja ora 15:20, târziu pentru a continua să căutăm traseul și mai ales riscam să ne rătăcim și să nu mai găsim nici pe unde trebuia să coboram.

Am aflat când am ajuns la pensiune, după ce am citit pe internet, că nu am fost singurii ce am avut probleme în același punct cu marcajul.
Astfel dacă citiți această postare, NU urcați pe marcajul cruce albastră din Șimon…duce către nicăieri! Cu toate acestea a fost bine că ne-am aflat pe urcare pe acest traseu și am avut cum să ne întoarcem. Dacă ne-am fi aflat pe coborârea lui și veneam de cine știe unde, e foarte posibil să ne fi prins noaptea, să căutăm o rută ocolitoare sau cine știe câte s-ar mai fi putut întâmplat. Deci tot răul a fost spre binele nostru.

Dezamăgiți că nu ne-am îndeplinit obiectivele, ne-am întors la pensiune. Recunosc că dintre toți cei prezenți eu am fost cel mai dezamăgit pentru că dacă căutăm câteva informații sigur evitam acest traseu.

Pe drumul de întoarcere ne-am alimentat cu apă de la Conacul Boieresc (pensiune de 4 stele Conacul Boieresc) și ne-am împrietenit cu doi câini de acolo, ce au mers cu noi până am fost nevoiți să-i izgonim de teama de a se rătăci și a nu mai ști drumul de întoarcere.

FTTP2609
Șimon – Poiana Gaura – Poiana Gutanu – Șimon (VI)

Puteți vizualiza tura și pe Strava accesând următorul link: Traseu (neterminat) pentru o zi din Șimon

Statistici Strava Bogdan/Corina:
Distanță: 16.14 km / 17.23 km
Timp de mișcare: 4:48:40 / 5:00:08
Timp de mișcare + pauze: 6:58:06 / 6:59:07
Urcare: 1080 m / 1131 m
Pace: 17:53/km / 17:25/km
Calorii consumate: 1369 / 1016

Ziua 3 (data 03.06.2018):
Le-am propus ca în această ultimă zi să facem un alt traseu.
Din păcate vremea nu se prezenta în condiții tocmai bune, mai tot cerul fiind înnorat.
Traseul pentru data de 03.06 era următorul: Poarta – Cascada Urlătoarea Clincii – Poarta.
Ne pregăteam de plecare când a început să plouă. Singurii care nu doream să renunțăm la traseu am fost eu și Roxana.
Și am avut noroc pentru că până am ajuns în Poarta ploaia s-a oprit definitiv.

banda-rosieAm început traseul pe marcaj bandă roșie.
Traseul începe în imediata apropiere a unei parcări auto. Poți vizualiza poziția exactă de începere a traseului prin apăsarea link-ului Google Maps: Poarta – Start traseu.

Imediat cum treci de Pârtia Bran – Zănoaga începe și urcușul mai abrupt.
Vremea se îmbunătățise astfel că am mai renunțat la haine. Se pare că norocul era de partea noastră și de această dată. Glumeam că unul dintre noi 8 sigur a mâncat „ceva” când era mic.

IMG_1325
Poarta – Cascada Urlătoarea Clincii – Poarta (I)

Traseul din această zi avea să fie extrem de sălbatic. Am întâlnit păduri dese, poteca ce străbătea desișuri de brazi pe care le-am traversat cu zgomote de teamă de a nu da nas în nas cu vreo sălbăticiune.
Dacă aș alcătui un top al celor mai sălbatice trasee, sigur acest traseu s-ar afla pe locul 2 la sentimentul de sălbăticie. Pe primul loc cred că aș poziționa Ziua 1 din postarea cu traseul Moroeni – Dobreşti – Cabana şi Lacul Scropoasa – Cabana Cheile Zănoagei – Cabana şi Lacul Bolboci – Cabana Izvorul Tătarului – Cabana Padina – Hotel Peştera – Salvamont Dâmboviţa.

IMG_1327
Poarta – Cascada Urlătoarea Clincii – Poarta (II)
IMG_1328
Poarta – Cascada Urlătoarea Clincii – Poarta (III)

punctul-albastruLa intersecția traseului nostru (bandă roșie) cu traseul marcat punct albastru se virează la dreapta.
Noi urmam în continuare, pe coborâre, traseul marcat cu punct albastru.

punctul-rosuTrecem iar printr-o serie de desișuri ale pădurii și pentru a ajunge la Cascada Urlătoarea Clincii începem urcușul pe punct roșu.
Și traseul urcă și tot urcă până la altitudinea de aproximativ 1300 m unde întâlnim Cascada Urlătoarea Clincii.

IMG_1354
Poarta – Cascada Urlătoarea Clincii – Poarta (IV)
IMG_E1357
Cascada Urlătoarea Clincii

punctul-rosucruce-rosieLa cascadă am mâncat, ne-am răcorit cu apă rece din cascadă, apoi am început coborârea spre mașini pe punct roșu, marcaj ce se schimbă apoi în cruce roșie.

IMG_1391
La final de traseu – Bogdan și Corina

Și o fotografie cu cei ce au participat la aceste ture.

NRAV1191
De la stânga la dreapta: Ionuț, Roxana, Corina, Bogdan, Andrada, Mihai, Alexandra și Costi

Puteți vizualiza tura și pe Strava accesând următorul link: Traseu pentru o zi: Poarta – Cascada Urlătoarea Clincii – Poarta

Statistici Strava Bogdan (Corina nu a pornit aplicația):
Distanță: 11.11 km
Timp de mișcare: 3:13:03
Timp de mișcare + pauze: 4:11:29
Urcare: 762 m
Pace: 17:22/km
Calorii consumate: 942

Vă dorim să aveți mereu parte de Poteci Însorite!

PS: În cele 3 zile am mers aproximativ 37 de km de trasee montane.

4 comentarii

  1. Uau. 37 km. Nu-i rau! 🙂
    Uitandu-ma la pozele cu urcusul ”in genunchi” … nu pot decat sa spun ca eu nu m-as fi avantat, mai ales daca pamantul era moale. Sunteti mult mai aventurosi decat noi. 😛 Ma bucur ca ati avut parte de vreme cat de cat buna! Pacat de cele 7 ore irosite in trafic. Weekendul trecut ”ne-am luat-o” cu trenul, asta dupa ce il tot ridicasem in slavi. Chiar si asa, cred ca e de preferat blocajelor de la Comarnic (pentru cei care au de ales). Intotdeauna m-am minunat de cat de mult se poate sta bara la bara, aproape fara motiv, in acea zona.

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.