Lupul (Canis lupus)


Încă nu am întâlnit un lup sau lupi în drumețiile noastre pe munte, nici măcar să-i observăm în depărtare, însă nu știu dacă mi-aș dori o asemenea întrevedere.

Despre lupul cenușiu (Wikipedia):
„Este un animal robust și suplu, lung de până la aproximativ 1,5 m, la care se adaugă o coadă de până la circa 0,8 m. Greutatea este variabilă, de obicei între 30 și 50 kg, dar depășind în unele cazuri 70 kg.
Blana este de o culoare brun-cenușie cu variații multiple. Ea se compune, de fapt, din două rânduri de peri: unul foarte des, lânos, lângă piele, de culoare gălbui-cenușie și un al doilea, mai lung, numit spic, având vârful negru. Năpârlind în general toamna în zonele temperate, lupul are o „haină” de vară, mai închisă la culoare, și altă de iarnă, mai deschisă, pentru a se putea camufla, fiind astfel mai greu zărit de pradă și putând deci să vâneze mai ușor.
În România, lupul, vânat frenetic în vremea lui Ceaușescu, nu mai prezintă un areal continuu, nenumărate goluri fiind create de vânarea necontrolată. În mod natural lupul se găsește în România în Delta Dunării, în golul alpin, prezentând o mare amplitudine ecologică, datorată inteligenței sale deosebite, așa cum se întâmplă și în cazul corbului.”

Mai jos câteva tehnici de evitare, apărare.
Nu mă declar a fi expert în tehnici de apărare în caz de atac canin, însă sfaturile următoare poate îți vor fi de ajutor într-un anume moment.

Cum să eviți un atac?
– evită contactul vizual cu acesta, lupul poate interpreta această acțiune ca pe o provocare
– nu îți arăta dinții, poate vedea și acest gest ca fiind o provocare
– lasă capul plecat și încearcă să iei o poziție cât mai supusă
– mergi ușor în spate, însă nu întoarce spatele lupului, o să te considere o pradă
– luptați-vă cu nevoia de a vă întoarce și a alerga, această acțiune declanșează în lup instinctul de vânătoare

Ce să faci în cazul unui atac iminent?
– dacă lupul începe să se repeadă și să facă salturi de atac, trebuie să schimbi abordarea, iar din supus să arăți că nu ești o țintă ușoară
– ține brațele sus
– urletele agresive ajută, îl pot descuraja
– aruncă cu bețe sau pietre
– mișcă mâinile și încearcă să te afișezi mare și înfricoșător
– persoanele scunde sunt vulnerabile atacurilor deoarece sunt percepute ca fiind o pradă ușoară
– sunt recomandate armele de apărare: spray cu piper, pistol

Cum să scapi?
– dacă ești singur și ești atacat de un lup sau o haită, încearcă să ajungi la un grup de oameni
– în caz de faci parte dintr-un grup, bătrânii și copilașii trebuie să stea în centru, lupii au tendința de a ataca persoanele pe care le simt slabe, rănite
– faceți focul, lupii urăsc focul
– urcarea într-un copac ar fi o altă soluție

Ce să faci dacă ești atacat?
– în unele cazuri este necesar să te lupți cu lupul, atacă cu pumnii fața și nasul, zone sensibile ale lupului, însă în același timp mare atenție la protejarea gâtului tău, lupul când pornește un atac se focusează pe gâtul victimei
– în 2005, un bărbat din Saskatchewan, numit Fred Desjarlais s-a luptat cu un lup, vezi știrea aici: http://www.cbc.ca/news/canada/wolf-attacks-saskatchewan-man-1.542415

În cazul lupilor turbați nu este valabilă niciuna din recomandările de mai sus. Aceștia au tendința de a ataca feroce și fără motiv. Singura posibilitate de a scapă cu viață dintr-un asemenea atac este de a avea la voi o armă de foc.

Informațiile din acest articol au avut ca sursă de inspirație:
http://www.history.co.uk/
https://www.cba.ca/
https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

13 comentarii

 1. Am copilarit in zona Calimanilor. Nu m-am intalnit cu lupi, dar ii vedeam pe coamele dealurilor, in noptile de iarna. De la mare departare am vazut un atac asupra unei caprioare…sunt buni strategi si stiu exact ce sa faca! A, caprioara nu a avut nici o sansa…

  Apreciat de 2 persoane

  • Cu ursul ne-am intalnit in Fagaras anul trecut (2018).
   A fost o intalnire intensa si a lasat urme adanci.

   Cu lupul nu ne-am intalnit, insa am fost avertizati in 2019 (iarna, la inceput de an) ca ar umbla prin zona unde ne aflam noi (Muntii Baiului – Resort Susai).
   Nu vreau sa ma gandesc la o astfel de intalnire, mai ales la un atac in viteza al lupilor.

   Iar ce ai vazut tu este inspaimantator, normal pentru ca acesta este cursul naturii, insa si in acelasi timp incredibil ca ai luat parte la asa ceva!

   Apreciat de 1 persoană

   • Totul a fost extraordinar de dureros…au trecut multi ani de atunci, aveam vreo 12-13 ani. La marginea satului. Ca sa scape de urmaritori, caprioara a ajuns in gradinile oamenilor. Multi erau la coasa. Poate daca mai sarea cateva garduri si trecea apa…poate…au sarit oamenii cu greble, coase…s-au retras, dar era atat de rupta ca (ma ineaca lacrimile😣) cineva i-a curmat suferinta…nici azi nu stiu ce a fost mai dureros…
    Si cu ursul am amintiri…cred ca am fost un copil prea indraznet, prea curajos…azi nu as mai face asa ceva, desi muntele ramane pe veci altarul sufletului meu…
    Sa fiti sanatosi si iubeasca-va muntele!

    Apreciat de 2 persoane

   • Nu stiu ce sa spun de interventia oamenilor intre animalul vanator si prada.
    In principal nu sunt de acord pentru ca aceasta este firea naturala, de prada si pradator. Stiu ca suntem oameni si ne lasam cuprinsi de emotii, de empatie, insa a influenta natura, inseamna a face un rau naturii.
    Poate impiedicarea lupului de a vana acea caprioara putea duce la moartea unor pui de lup, ceea ce inseamna un dezechilibru creat, iar in natura orice dezechilibru conteaza enorm. Cel mai bun exemplu care imi vine acum in minte sunt defrisarile pe care le facem, apoi vin ploi, alunecari de teren, totul pentru ca am facut ceva ce nu trebuia. Iar la final tot noi avem de suferit.
    Este doar opinia mea, iar asta nu inseamna ca nu as fi trait aceleasi emotii ca tine daca as fi participat la o asemenea intamplare.

    Multumim pentru urarile frumoase si ca ne citesti!

    Apreciat de 1 persoană

 2. Cu ursul m-am întâlnit de câteva ori, dar cu lupul… chiar că nu vreau o asemenea întâlnire. Mai ales că rar umblă singuri, ci în grup. Mă gândesc ca varianta de scăpare cea mai bună e să te poți urca rapid într-un copac, că de fugit…. nicio șansă!
  Bune și utile sfaturi, căci… nu se știe niciodată!

  Numai bine! 🙂

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.