Ursul brun (Ursus arctos)


Ursul brun – un subiect interesant de periculos pentru cei care străbat potecile munților.

Personal nu m-am întâlnit niciodată cu el, cel puțin nu față în față. Și nici nu-mi doresc să apară în mijlocul unei poteci. L-am văzut o singură dată, în campingul din Valea Cerbului (la gunoaie), însă am păstrat distanța, nu se știe niciodată de ce este în stare.

În drumețiile mele și-a făcut simțită prezența prin materiile fecale întâlnite în mijlocul potecii. I-am întâlnit aceste urme pe poteca spre Valea Mălăiești, în apropiere de Pichetul Roșu, pe traseul de coborâre de la Cota 1400 spre Sinaia; cred că mai sunt și alte zone de care nu-mi amintesc, însă acestea trei de care am scris s-au întâmplat pe o potecă, ceea ce înseamnă că întâlnirea cu un urs este oricând posibilă având în vedere numărul mare de urși din România (6000-6300 conform datelor din 2014).

În nopțile dormite la cort am avut aproape mereu petarde la mine. Am folosit de câteva ori aceste petarde datorită zgomotului auzit, însă nu am confirmarea că a fost urs sau vreo altă vietate.

Ce trebuie să faci în cazul unei întâlniri sau atac (din citite și auzite)?
Dacă te întâlnești cu un urs brun primul lucru pe care trebuie să-l faci este să stai drept și să pari cât mai înalt cu putință. Există posibilitatea să-l descurajezi. Evită contactul vizual direct cu el. Ursul poate considera că îl confrunți, iar un atac în forță este inevitabil.
Celebrele acțiuni: țipetele, zgomotele puternice. Unii spun că ursul se poate speria și să fugă, eu spun că se poate întâmpla contrariul, țipetele, zgomotele îl pot agita și să-l determine să atace. Acum depinde și de norocul fiecăruia.
Nu te urca în copaci, posibil să ajungă în vârful copacului înaintea ta, glumesc, ursul este un bun cățărător.
Încearcă să ai între tine și urs un copac doborât, un obiect ce poate împiedica un atac în forță.
Dacă ursul pare că urmează să atace, te îndepărtezi ușor cu spatele de el.
Nu te preface că ești mort dacă ursul te atacă, acesta consumă și leșuri.
Recomandat e să ai la ține un spray cu piper.
Nu încerca să-l lovești cu un briceag, piatră, aceste acțiuni îl pot enerva și mai tare.
Punctul slab al ursului este considerat nasul, dacă ești atacat încearcă să-l lovești în nas, posibil să-l descurajezi și să te lase în pace.

Din păcate tot ce se știe nu este mereu valabil, însă aceste lucruri pot face diferența uneori între viață și moarte.

Mare atenție când dormi la cort unde îți pui mâncarea!
În general se spune că trebuie pusă într-o pungă și urcată într-un copac. Nu știu câți fac acest lucru, recunosc că eu cred că am procedat o singură dată în acest fel. În plus, dacă ești în zona alpină, la peste 1600 m sigur nu o să mai ai niciun brad. Atunci ce faci? Eu niciodată nu dorm cu ea la cap, ci la picioare.
Dacă greșesc te rog să mă corectezi.

Nu căuta senzaționalul atunci când întâlnești un urs, nu încerca să-l fotografiezi, să te apropii de el pentru a avea o fotografie mai bună, mai extraordinară. Niciodată nu știi cum reacționează un animal sălbatic și riști să rămâi schilodit pe viață sau mai rău, să-ți facă răni de moarte.
Nu încerca să fotografiezi sau să te apropii de o ursoaică și puii ei. Riscul de atac crește semnificativ.
Și în niciun caz nu încerca să-i hrănești. Posibil să ajungi chiar tu hrană pentru ei.

Sper că am reușit să surprind toate aspectele necesare unei confruntări cu un urs.
Ceea ce de fapt vroiam să spun aici e că ursul trebuie respectat, intrăm la el în casă și trebuie să avem în vedere că poate reacționa violent.
Și să nu uităm totuși că noi omorâm mai mulți urși decât omoară ei oameni.

Sursa foto: http://www.carpatzoo.ro

9 comentarii

 1. O problemă complicată pentru montaniarzi. Prin anii `80-`90 nu aveam nicio grijă de câte ori plecam în drumeții cu cortul, prin munții patriei. Acum treaba nu mai stă așa, poate și pentru că pădurile au fost decimate în așa hal, încât sălbăticiunile nu mai au pe unde să se ascundă, fără a fi deranjate. În acei ani n-am văzut niciodată urs sau altă lighioană.Acum câțiva ani am văzut o ursoaică cu puii după ea în Sinaia, în parcul cel mare al stațiunii!!! Dar cea mai frumoasă experiență am avut-o la Cota 1400, unde am lăsat mașina pe drum, într-o zi foarte aglomerată, și când m-am întros…. Moș Martin stătea lângă mașină!!! Bine că nu s-a urcat pe ea sau că n-a mirosit ceva de mâncare prin portbagaj. Am așteptat să plece singur de acolo, dar și acum mă gândesc la acel moment când l-am văzut de departe cum sta în fund lângă „Buburuza” mea roșie! 😀
  N-aș vrea să mă întâlnesc cu el printr-o plimbare. Am reținut sfatul de a avea la purtător spray cu piper, petarde și altele asemenea. Cine știe ce situații se mai pot ivi?
  Numai bine! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • Din pacate ai dreptate ce ai scris despre paduri. In plus salbaticiunile s-au obisnuit cu oamenii, iar acest lucru duce la intalniri fara precedent, in locuri unde nu te-ai astepta sa vezi asa ceva.
   Speram sa nu ne intalnim vreodata fata in fata cu el, nici macar in oras. Sa ramana la Zoo sau la el in paduri, pesteri, etc. 🙂
   Poteci insorite iti dorim!

   Apreciază

 2. Nu despacheta mîncarea şi mănîncă dimineaţa, înainte de plecare, nu seara.
  E valabil pentru toate vietăţile.Pot fi atrase de miros.Chiar dacă nu sînt urşi, deranjează.
  Eu am văzut unul în Parîng, în zmeuriş şi l-am ocolit cam10 km.În Bucegi nu l-am întîlnit în 10 ani.
  Mai nou, se pare că au fost relocaţi şi prin Apuseni.Cam fac distrugeri, iarna, prin satele de munte în Trascău, Metaliferi.
  Să aveţi vreme bună şi multe drumeţii!

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.