Munții Bucegi: Ziua 1: Sinaia – Cabana Stâna Regală – Piciorul Pietrei Arse – Cabana Piatra Arsă; Ziua 2: Cabana Piatra Arsă – La Cetate – Cota 1400 – Sinaia


12.08.2017
Traseu: Sinaia (880 m) – Cabana Stâna Regală (1270 m) – Piciorul Pietrei Arse – Cabana Piatra Arsă (1950 m) – bandă albastră

Pentru că fratele meu George și prietena lui Flori își doreau să meargă cu noi într-o drumeție, iar în ultima perioadă ne spuneau tot mai des să îi luăm și pe ei când mai mergem la munte, am profitat de faptul că eram toți patru liberi în weekend-ul 12-13 august.
Bogdan s-a ocupat și a planificat un traseu la munte cu înnoptat la cort.

În dimineața zilei de sâmbătă 12 august, am plecat toți patru spre Sinaia. Am ales ca mijloc de transport mașina lui George.
În jurul orei 11:30 am ajuns în Sinaia. Circulația până în Sinaia a fost infernală.
Am decis să lăsăm mașina în parcarea de la telegondolă, chiar dacă era un tarif unic de 15 lei/zi; am preferat să plătim și să fie parcată regulamentar și cât de cât în siguranță, chiar dacă pe timpul nopții parcarea nu este păzită.

banda-albastraNe-am luat rucsacii ​și am plecat spre Poiana Stânii Regale, urma să mergem pe Drumul Regal până la Poiana Stânii și de acolo să urcăm spre Piatra Arsă pe Piciorul Pietrei Arse, traseul fiind în întregime marcat cu bandă albastră.

Traseul spre Poiana Stânii este unul ușor pentru mine și Bogdan, noi îl consideram un traseu de relaxare și plimbare, însă pentru George și Flori era destul de solicitant, mai ales pentru George care are și vreo 20 de kilograme în plus peste greutatea normală înălțimii lui. Am încercat să mergem în ritmul lor, însă Bogdan nu prea reușea și mergea înainte aproape tot timpul.

Am ajuns la Stâncile Franz Joseph, am făcut câteva poze, Valea Prahovei se cască prăpăstios din acel punct de belvedere.
Din nefericire am constatat că de la ultima noastră vizită pe acolo fusese furat micul observator.
Ne-am continuat traseul spre Piatra Arsă.

IMG_0128
Munții Baiului văzuți de pe Stâncile Franz Joseph
IMG_0135
De la stânga la dreapta: Bogdan, George, Flori și Corina

Înainte de a începe urcușul pe Piciorul Pietrei Arse ne-am oprit pentru o pauză, am luat o mică gustare, apoi la drum că mai aveam destul de urcat.

Traseul este în continuare marcat cu bandă albastră și urcă abrupt prin pădure, niciunul nu eram încălțați în bocanci, ci în teniși sau pantofi sport. Am ales această variantă de încălțăminte că să fim în același ton cu George și Flori (nu au echipament montan). Nu a fost o alegere tocmai bună mai ales datorită potecii în general stâncoase.

IMG_0137
Spre Piatra Arsă (I)
IMG_0145
Spre Piatra Arsă (II)

Când am ieșit în golul alpin, am sperat că urcușul se mai domolește, mai mult pentru că George și Flori începuseră să obosească destul de mult și în plus le era teamă pe porțiunile cu pietre și stânci pe care le puteai depăși doar prin mici cățărări. Însă urcușul abrupt a continuat, iar fețele lor indicau cu fiecare minut teamă și oboseală.

IMG_0147
Spre Piatra Arsă (III)
IMG_0158
Spre Piatra Arsă (IV)
IMG_0163
Spre Piatra Arsă (V)
IMG_0166
Spre Piatra Arsă (VI)

Eu tot încercam să le distrag atenția de la oboseala resimțită din cauza efortului fizic arătându-le tot felul de peisaje.
A urmat o mică porțiune în care se coboară ușor și după această zonă începe să se vadă Complexul Piatra Arsă, prima imagine este a unei piste de atletism care acum era în reconstrucție sau paragină, nu era foarte clar ce doreau să facă cu acel loc. Ideea principală era de fapt că în starea actuală distruge vizibil frumusețea muntelui.

Am ajuns la Complexul Piatra Arsă, Bogdan a mers prin împrejurimi să se uite de un loc potrivit unde să ne punem cortul și după aceea am intrat să mâncăm. Restaurantul este unul în stil rustic, dar amenajat bine având în vedere altitudinea de 1950 m la care este amplasat. Mâncarea este foarte bună și diversificată. Am comandat și vă spun că tuturor ni s-a părut absolut delicioasă, nu știu dacă din cauza efortului și a faptului că pe munte totul ți se pare mult mai bun decât acasă (așa cum spune Bogdan de fiecare dată) sau chiar mâncarea pregătită acolo este una foarte bună.
Am mâncat, ne-am uitat la pozele făcute pe traseu, am făcut planul pentru noaptea pe care urma să o petrecem la cort și după am plecat spre locul pe care îl văzuse Bogdan pentru a monta cortul.

Cortul l-am pus în curtea complexului în fața unui container de locuit și a unei mici căbănuțe. Eu și Bogdan am montat cortul, George și Flori erau prea obosiți să mai facă ceva și începuseră să resimtă febra musculară.

IMG_0172
Cort Trimm Comet

După ce am terminat de montat cortul și ne-am mai odihnit puțin, Bogdan a vrut să alerge puțin prin împrejurimi, m-a întrebat și pe mine, dar pentru că nu aveam încălțămintea potrivită am preferat să rămân la cort.

Seara s-a lăsat și temperatura a scăzut mult, așa că am ales să stăm în cort, iar eu și Flori fiind mai friguroase nu am mai ieșit afară.
Bogdan și George au mai stat afară până pe la ora 23:00.

Destul de târziu, cred că era în jur de 23:30- 00:00, am auzit o mașină care venea spre cortul nostru, inițial atât eu cât și Bogdan am crezut că sunt alți turiști care vor să campeze la cort ca și noi. Însă de fapt s-a dovedit că erau jandarmi montani.
Noi instalasem cortul chiar în fața punctului lor de odihnă, cum se spune ne-am dus chiar în gura lupului sau a ursului.
Au întrebat dacă este cineva în cort și Bogdan a ieșit afară. Pentru că era târziu, iar noi deși campasem într-un loc neamenajat nu prezentam niciun pericol, ne-au iertat de amendă și ne-au lăsat să rămânem; ulterior ne-au spus că au dat amendă unor turiști care campaseră puțin mai jos. Se pare că au fost mai înțelegători cu noi sau pur și simplu am avut noroc :-).

Puteți vizualiza tura și pe Strava accesând următorul link: Sinaia – Cabana Stâna Regală – Piciorul Pietrei Arse – Cabana Piatra Arsă

Statistici Strava Bogdan/Corina:
Distanță: 12.61 km / 12.03 km
Timp de mișcare: 3:09:40 / 3:18:41
Timp de mișcare + pauze: 4:34:37 / 4:35:29
Urcare: 1086 m / 1279 m
Pace: 15:02/km / 16:30/km
Calorii consumate: 1069 / 710

Noaptea a trecut la fel ca celelalte nopți petrecute la cort, pentru mine este o plăcere să dorm la cort și mă odihnesc foarte bine. Au mai lătrat câinii din împrejurimi peste noapte, dar asta nu a fost un impediment să mă odihnesc.

Dimineața am mai lenevit puțin în cort, iar după aceea am ieșit și m-am bucurat împreună cu Bogdan de aerul proaspăt și curat de munte; George și Flori au mai dormit. După ce s-au trezit și ei am început să strângem cortul, să pregătim rucsacii și după ce am luat micul dejun la restaurantul Complexului Piatra Arsă am pornit pe traseu.

IMG_0190
Cabana Piatra Arsă

13.08.2017
Traseu: Cabana Piatra Arsă (1950 m) – La Cetate – Cota 1400 – Sinaia (880 m)

banda-galbenaAm decis să urmăm traseul marcat cu bandă galbenă până în zona La Cetate și după aceea să coboram pe bandă roșie până în Sinaia.
Eu cât și Bogdan am fi vrut să urmăm un alt traseu pe care nu mai coborâsem, însă pentru că îl cunoșteam pe cel de la Piatra Arsă în Sinaia și știam ce grad de dificultate are, în plus de asta nu eram încălțați adecvat, iar Flori și George deja spuneau că îi dor picioarele, am renunțat în a ne aventura pe ceva necunoscut.

Traseul urcă ușor o mică porțiune de la Piatra Arsă, apoi cu mici urcușuri și coborâșuri până spre Cota 2000.

IMG_0193
Spre Cota 2000
IMG_0199
Cai în Munții Bucegi

banda-rosieAjunși La Cetate intrăm pe marcajul bandă roșie, iar traseul începe să coboare mai abrupt, dureros pentru picioarele noastre încălțate neadecvat :-).
Am continuat să coborâm pe acest traseu până în Sinaia și nu îl voi mai descrie deoarece Bogdan a prezentat traseul într-o serie de postări ce este regăsită
aici.

Într-un final am ajuns și în Sinaia unde trebuia să mergem până în parcarea de la telegondolă că să luăm mașina și să plecăm spre București.
Deși erau obosiți și aveau dureri de picioare atât George cât și Flori au fost foarte încântați de această nouă experiență și au spus că vor mai merge cu noi pe munte :-).

Puteți vizualiza tura și pe Strava accesând următorul link: Cabana Piatra Arsă – La Cetate – Cota 1400 – Sinaia

Statistici Strava Bogdan/Corina:
Distanță: 12.15 km / 9.89 km
Timp de mișcare: 3:15:06 / 3:02:56
Timp de mișcare + pauze: 4:02:11 / 3:50:35
Urcare: 191 m / 152 m
Pace: 16:03/km / 18:29/km
Calorii consumate: 1030 / 584

IMG_0206
La final de traseu

După ce am luat mașina din parcare și am achitat taxa, am coborât în stațiune cu gândul să mâncăm ceva înainte de a pleca spre București.
Norii începeau să își facă apariția și noi eram bucuroși că nu ne-a prins ploaia pe traseu. Am mâncat, apoi am plecat pe lungul și aglomeratul drum spre București. Nu este nimic spectaculos de spus despre acest drum, cu toții îl cunoaștem și am văzut de foarte multe ori cât este de aglomerat, vreau doar să spun că de la Ploiești am intrat pe autostradă și ne-a prins o ploaie torențială de nu se vedea nimic și am fost obligați să tragem pe dreapta, pe banda de urgență.

În jur de ora 16:15 am intrat în București și după aproximativ 30 de minute am ajuns acasă.
A fost un traseu frumos de care ne-am bucurat, iar pentru Flori și George o experiență frumoasă pe care eu sper să o repete cât de curând.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.