Bicicleta Tohan (din alte vremuri)


Preluat Wikipedia:
„Uzina Mecanica Tohan Zarnesti este o fabrica de armament din Romania. A fost fondata in anul 1938 ca parte a grupului industrial Malaxa. Din anul 1948 pana in anul 1990 societatea si-a desfasurat activitatea sub denumirea de Uzina 6 Martie Zarnesti, iar din anul 1990 pana in anul 1998 societatea s-a numit Uzina Mecanica Tohan Zarnesti. Pe langa productia de baza, compania a realizat de-a lungul existentei sale si produse civile, cum ar fi accesorii pentru masini unelte si constructii metalice sudate. Din anul 1980, societatea fabrica si rachete. In anul 2001, a fost reorganizata ca societate comerciala controlata de Romarm.

In perioada comunista, statul roman a imbracat fabrica, chiar de la inceputuri, in haina civila: Tohan, fabrica de biciclete. Fabrica producea pe atunci cate 16.000-17.000 de biciclete pe luna. Fabrica a produs de asemenea si motorete. Fabrica a produs urmatoarele produse si marci: Victoria (bicicleta pentru adulti, din 1954), Carpati si Carpati super (motoreta, din 1959), Pionier (bicicleta pentru copii, din 1967), Tohan (bicicleta, din 1967), Junior si Pegas (biciclete pentru copii, din 1968), Mobra 50 (motoreta, 1971), Pegas (bicicleta pentru adulti, din 1972), Pegas (bicicleta pentru copii sub 10 ani, din 1975), Mini-Mobra si motoreta Hoinar (din 1976), bicicleta cu cinci viteze Pegas 1027 Campion din anii 1980. In anii ’90 este produsa bicicleta de munte si cea pentru cros. Bicicleta de munte are 18 viteze si frane Cantilever. Bicicletele de camera sunt dotate cu bord electronic. Din 1994 s-a sistat productia motoretei Hoinar. Motoarele motoretelor se produceau la Metrom Brasov. In anul 2004, fabrica mai producea 1.500 de biciclete si 100 motorete anual.”

Cei care au avut bunici la tara probabil au idee despre ce urmeaza sa scriu.
Poate pentru marea majoritate reprezinta modelul de bicicleta pe care au invatat sa mearga, iar pentru unii a reprezentat sau inca reprezinta chiar mijloc de transport, mai ales pentru cei de la tara.
Eu pe o astfel de bicicleta am invatat sa merg, bicicleta bunicului meu.

Imi amintesc cum ma chinuiam sa ridic piciorul peste acea teava superioara inalta. Si bicicleta din imagine este versiunea pentru dama, iar daca nu ma inseala memoria, bunicul meu avea (pana sa ii fure bicicleta; ma intreb cum sa furi o asemenea bicicleta???), varianta de barbati, cu teava superioara dreapta ce face legatura cu teava pentru sa.

20170417_132836

Dimensiunea? Aveam impresia ca incalec un cal, de fapt nici nu puteam sa ma urc pe ea, bagam cumva piciorul drept printre teava inferioara si teava superioara si faceam niste miscari din picioare asemanatoare cu ale celor care merg pe picioroange.
Greutatea? Abia o tineam dreapta, abia o ridicam de la pamant, iar daca cadeam cu ea trebuia sa chem pe cineva sa ma ajute sa o ridic. Nu vreau sa ma gandesc cum era daca cadea bicicleta peste mine…ELEFANT!
Controlul? Abia tineam ghidonul in maini, abia luai o curba, nu vorbesc de o curba mai stransa, aproape ca trebuia sa cobori de pe ea.
Ce diferenta intre bicicletele acelor vremuri si cele din zilele noastre!

20170417_132836

Voi pe ce bicicleta ati invatat sa mergeti?

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.