Traseu MTB: Comarnic – Secăria – Paltinu – Câmpina


Pentru că vremea s-a încălzit considerabil, tentația de o ieșire cu bicicleta era din ce în ce mai mare.

Bogdan, Nelu și Marian au decis să amâne tura de la Comarnic la Câmpina pentru 01.04.2017.
Pentru această dată vremea se anunța perfectă, astfel am zis să nu pot să ratez așa ceva.
Așa că sâmbătă dimineață (și nu este nicio păcăleală) ne-am dat întâlnire la ora 06:00 în Gara de Nord.

Nu mai aveau bilete! Culmea, nu pentru noi nu mai erau bilete, ci pentru biciclete. Se pare că numărul bicicletelor este limitat, iar bicicliștii dornici de aventuri au fost mai harnici ca noi și au luat bilete de vineri. După ce i-am dat de înțeles doamnei de la casierie că nu plecăm de la ghișeu până nu găsește o soluție, ne-a spus că ne poate elibera bilete pentru că trenul este etajat. Ce legătură există între tren etajat și a permite un număr mai mare de biciclete? Doar CFR Călători știe!

Fericiți și cu biletele în mână am plecat să ne ocupăm locuri în tren, eram îngrijorați mai mult pentru biciclete, că nu vom avea unde să le punem având în vedere ce ni s-a spus la casa de bilete, dar pentru că era devreme am avut noroc și am găsit loc, am fost chiar primii în vagonul respectiv de biciclete.

La 08:33 am ajuns în Comarnic, vremea era perfectă, pe cer nu era nici urmă de nor, iar soarele încălzea blând.
Știam din ce ne-a povestit Nelu, el era singurul care mai făcuse traseul, că vom începe cu două cățărări solicitante. Am încercat să mă pregătesc cât de mult am putut și să mă motivez psihic să nu cedez așa cum s-a întâmplat în prima tură de la Sărata-Monteoru.

Am început traseul pe bicicletă sperând să urc măcar puțin pe ea și să nu merg pe lângă din prima clipă. Cred că abia am reușit să urc pe bicicletă până la prima serpentină. Lipsa antrenamentului și a mișcării și-au spus cuvântul și am fost nevoită să cobor de pe bicicletă și să merg pe lângă ea. Mi se părea că și pe lângă bicicletă este greu, dar mă bucurăm de vremea frumoasă, de aerul curat și de peisajele minunate.

Ajutați de glumele băieților, de încurajările unor femei care coborau în Comarnic și pe care Marian le-a rugat să ne spună că mai este puțin doar ca să ne motiveze și să continuăm să pedalăm, și bineînțeles de motivarea pe care fiecare încerca să o ofere așa cum știa mai bine, am reușit să urcăm. Această prima urcare am făcut-o mai mult pe lângă bicicletă decât pe ea, lucru valabil pentru toți 4.

20170401_085907
Traseu MTB: Comarnic – Secăria – Paltinu – Câmpina (I)
20170401_090034
Traseu MTB: Comarnic – Secăria – Paltinu – Câmpina (II)
20170401_095351
Traseu MTB: Comarnic – Secăria – Paltinu – Câmpina (III)

După urcarea ce ne-a stors de puteri și ne-a lăsat parcă fără vlagă, a urmat o coborâre spectaculoasă, dar care trebuie abordată cu atenție pentru că este abruptă, drumul era acoperit pe alocuri cu nisip și pietriș, exista riscul de derapare la o frână mai bruscă.

La sfârșitul acestei coborâri ne-am oprit puțin pentru câteva poze, impresii și pentru o mică reorganizare. Cu această ocazie ne-am odihnit și ne-am motivat pentru a doua urcare pe care o aveam de trecut.

A doua urcare a început mai lent decât prima și parcă nu a fost la fel de abruptă ca prima. Drumul urcă șerpuit, sunt multe serpentine ce te ajută în urcare. Peisajele ce se văd de aici sunt pur și simplu încântătoare, se vedeau Munții Baiului acoperiți încă de zăpadă, văi și dealuri.

Pentru că eu și Marian ne-am oprit de câteva ori să facem poze, ne părea rău să nu imortalizăm frumusețile ce ne înconjurau și încântau, Bogdan și Nelu au urcat cu o viteză mai bună decât a noastră. Am continuat să urcăm și spre surprinderea mea am reușit să urc o bună parte din această bucată de traseu pe bicicletă, lucru ce m-a încurajat și mi-a dat încredere în forțele proprii.

IMG-20170402-WA0086
Traseu MTB: Comarnic – Secăria – Paltinu – Câmpina (IV)
IMG-20170402-WA0083
Traseu MTB: Comarnic – Secăria – Paltinu – Câmpina (V)

După ce ne-am odihnit puțin, am pornit din nou încântați de coborârea ce știam că urmează. A doua coborâre mi s-a părut puțin mai periculoasă decât prima poate din cauza serpentinelor numeroase și periculoase pe care le-am întâlnit. Pe această porțiune am întâlnit mai multe mașini decât pe prima, dar și câțiva bicicliști ce mergeau în sens invers.

Am oprit la un magazin de unde am făcut câteva mici cumpărături și am continuat să pedalăm pentru că Nelu știa o poieniță unde puteam să ne oprim ca să mâncăm ceva, având în vedere că nu mâncasem mai nimic, un sandviș pe tren și cam atât.

Drumul merge paralel cu Râul Doftana, iar culoarea sa de un verde smarald îți oferă o priveliște parcă ruptă din cărțile de povești.

După vreo 15-20 de minute de la magazinul de unde ne-am aprovizionat am ajuns la poienița de care spunea Nelu. Într-adevăr locul este cu adevărat special având în vedere poziționarea poieniței pe malul râului. În această poiană nu eram singuri, mai erau câteva persoane care ieșiseră la „iarba verde” profitând de vremea călduroasă. Am văzut chiar și niște copii care încercau să ridice un zmeu. Ne-am odihnit, am mâncat puțin și ne-am încărcat cu energia necesară continuării drumului.

IMG-20170402-WA0069
Traseu MTB: Comarnic – Secăria – Paltinu – Câmpina (VI)
IMG-20170402-WA0067
Traseu MTB: Comarnic – Secăria – Paltinu – Câmpina (VII)

În continuare drumul este drept, fără urcări, asfaltat și destul de circulat de mașini, din păcate. Am ajuns la un baraj și după o coborâre mică drumul continuă drept, spre Câmpina. Pe această porțiune Bogdan a înaintat cu o viteză medie mai mare decât noi, lăsându-ne în urmă destul de mult, dar după intrarea în Câmpina ne-a așteptat și am continuat toți patru până la gară.

Ajunși în gară, am constatat că primul tren care venea nu mai avea locuri pentru biciclete și am fost nevoiți să îl așteptăm pe următorul, un tren privat care cred că nu are locuri limitate pentru biciclete. Am așteptat cam 30-45 de minute până la sosirea trenului privat, dar a trecut destul de repede cu ajutorul glumelor făcute de băieți și a planurilor pentru o tură viitoare :-).

După o călătorie de aproximativ două ore am ajuns în București.
Am rămas cu o impresie extraordinar de bună despre această tură, celor care nu au făcut-o le-o recomand cu mare drag, iar cei care au mers pe acest traseu au idee despre ce am povestit aici și sunt sigură că împărtășim aceleași impresii.

Puteți vizualiza tura și pe Strava accesând următorul link: Comarnic – Secăria – Paltinu – Câmpina

Statistici Strava Bogdan/Corina:
Distanță: 40.39 km / 40.44 km
Timp de mișcare: 3:15:51 / 3:20:55
Timp de mișcare + pauze: 4:37:31 / 4:37:21
Urcare: 631 m / 630 m
Viteza medie: 12.4 km/ora / 12.1 km/ora
Viteza maximă: 47.5 km/ora / 49.0 km/ora
Calorii consumate: 1442 / 700
Putere medie estimată: 111W / 52W
Producția de energie: 1304kJ / 628kJ

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.