Mersul pe bicicletă – chin sau plăcere?


Am decis să scriu această postare după ce am văzut și simțit pe propria piele cât de solicitant, greu și dureros, dar extraordinar de plăcut este mersul pe bicicletă.
Diferența dintre chin și plăcerea de a pedala este oferită de anumite aspecte ce trebuie respectate. În rândurile de mai jos încerc să vă împărtășesc experiențele mele și sfaturile pe care la rândul meu le-am primit de la persoane mai experimentate.
După prima mea tură, cea de la Comana despre care găsiți detalii aici: Traseu MTB: Bucureşti – Comana, au apărut și primele întrebări legate de ce fac greșit sau nu fac deloc și ce ar trebui schimbat, având în vedere ritmul lent și durerile resimțite în timpul turei, dar și după finalizarea ei.

Iar pentru că m-am înscris și la tura ce o să aibă loc în luna Mai 2016 la Sărata-Monteoru, iar organizatorii ne oferă posibilitatea de a participa la câteva antrenamente ținute de profesioniști, mi-am spus că nu trebuie să lipsesc, că sigur o să învăț lucruri noi ce mă vor ajuta în avansarea mea în ale ciclismului taine.

Pentru început, în tura de la Comana am învățat cât de sus trebuie poziționată șaua și cât de important este acest lucru.
Șaua bicicletei trebuie să fie poziționată astfel încât atunci când stai pe ea, piciorulul este întins perfect pe pedală, nu flexat.
Dacă șaua nu este poziționată la înălțimea potrivită, picioarele îți vor obosi mai repede, iar mușchii se vor încorda mai mult, în plus pot apărea și dureri ale articulațiilor.
La fel de important este și cât de în față sau în spate trebuie să fie poziționată șaua. Dacă este prea în spate este posibil să simți dureri în zona genunchilor.
Eu am citit pe internet câteva posibilități de stabilire a distanței dintre ghidon și șa, dar se pare că pentru mine nu au funcționat. De aceea cred că cel mai bine este să o poziționezi așa cum te simți tu cel mai confortabil. În plus aș adăuga că antrenamentele repetate și obișnuirea cu bicicleta, fac de cele mai multe ori diferența între plăcerea de a pedala și durere.

Tot în tura de la Comana am învățat cum să folosesc vitezele bicicletei și cum să îți ușurezi pedalatul cu ele.
Atunci când dorești să mărești ritmul pedalatului, pe drum drept, poți folosi foaia mijlocie și unul dintre pinioanele 5-7, chiar dacă vei pedala la început mai greu, o să prinzi viteză, urmând ca apoi să menții un ritm constant.
Pentru urcări se recomandă foaia mică și unul dintre pinioanele 1-4, astfel o să reușești să urci o pantă abruptă. În urcare este important să nu îți obosești inutil picioarele; totul o sa fie în regulă dacă pedalezi ușor.

La antrenamentul ce a avut loc cu cei de la smartatletic.ro, am făcut câteva exerciții de echilibru și am învățat ce trebuie să facem ca să avem un control cât mai mare asupra bicicletei.
Pentru început am mers cu o singură mână pentru a învăța cum să controlăm bicicleta în cazul în care vrem să luăm bidonul cu apă din suportul montat pe cadrul bicicletei sau ceva de mâncare din buzunarul de la spate al tricoului.

Următorul sfat a fost să pedalăm cu genunchii cât mai aproape de cadrul bicicletei, astfel vom pedala mai eficient, iar vântul nu ne va îngreuna atât de tare. Personal acest exercițiu mi s-a părut foarte util și mi-am propus ca pe viitor să țin cont de el cât mai mult.
Un alt exercițiu de echilibru și de control mai bun asupra bicicletei a fost mersul cu fundul cât mai în spate pe șa și cât mai în față pe șa, am înțeles că aceste exerciții te ajută foarte mult să controlezi bicicleta cu șoldurile.
De asemenea am fost sfătuiți să NU strângem foarte tare ghidonul cu mâinile, nici măcar atunci când avem de străbătut o cățărare mai accentuată, pentru că acest lucru ne face să ne obosim mâinile la început și ulterior să resimțim oboseală în tot corpul. Tot pentru cățărări ni s-a spus că este bine ca pe ultima porțiune a urcării să pedalăm mai alert, nu să încetinim ritmul de pedalare.

Bineînțeles că am fost sfătuiți și cum să ne PROTEJĂM atunci când mergem pe bicicletă și poate cu aceste aspecte trebuia să încep această postare. Întotdeauna să purtăm casca de protecție atunci când pedalăm, chiar dacă este o tură scurtă în parc ce nu pare a fi periculoasă. Eu aș adăuga ca nici mănușile să nu lipsească.

Încă un sfat util, atunci când trebuie să traversăm o linie de tramvai/cale ferată cu bicicleta, întotdeauna să o traversăm perpendicular și nu paralel. Poate mulți se întreabă cum poți să traversezi paralel o linie de tramvai? Ceea ce vreau să spun e să nu calci niciodată o linie de tramvai pe marginea ei și nici să nu încerci să treci peste ea traversând paralel. Acest gen de traversare poate duce la alunecarea roții față, automat la accidente grave. Mare atenție!

Pentru început acestea au sfaturile pe care le-am primit și am considerat util să le împărtășesc cu voi. Dacă aveți sfaturi ce ne-ar putea ajuta și face pedalatul mai plăcut și în deplină siguranță, vă invit să le împărtășiți cu noi.

Poteci uscate!

20160416_134836
Mersul pe bicicletă – chin sau plăcere?

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.