Masivul Piatra Mare: Traseu pentru o zi: Timişu de Jos – Dâmbu Morii – Canionul Şapte Scări – Cabana Piatra Mare – Drumul Familiar – Dâmbu Morii – Timişu de Jos


Și am fost iar la munte, 26.12.2015, a doua zi de Crăciun. Sunt persoane ce se ocupă de mâncatul cârnaților sau al caltaboșului, dar și alte persoane cu ale lor pasiuni, spre exemplu urcatul pe munte.
Planul de luptă pentru această zi a fost stabilit pe fugă și sună cam așa:
Masivul Piatra Mare: urcare Timișu de Jos – Dâmbu Morii – Canionul Șapte Scări (nu am urcat prin canion, ci pe traseul ocolitor) – Cabana Piatra Mare (1630 m) – coborâre pe Drumul Familiar prin Poiana Baciului – Dâmbu Morii – Timișu de Jos

Pentru cei care doresc să ajungă în Piatra Mare pot urma indicațiile de mai jos:
– trenul personal 3001 de la ora 06:23 cu plecare din București (trenurile InterRegio nu opresc în această stație, poate doar dacă trageți semnalul de alarmă)
– coborâre în Timișu de Jos la ora 09:49 (a doua stație de la Predeal)
– din Timișu de Jos, perpedes pe marginea șoselei până la podețul ce face legătura cu Domeniul Dâmbu Morii, aproximativ 25 minute (râul Timiș ne urmează pe partea dreaptă)
– pe primul stâlp de lângă acest podeț apare și marcajul

La ora 10:10 eram la podețul de lângă Domeniul Dâmbu Morii.

banda-galbenaNoi am urmat traseul marcat cu bandă galbenă, Dâmbu Morii – Canionul Șapte Scări.
Vremea, ca să vorbim și despre ea pentru că are rolul ei important în parcurgerea unui traseu, era absolut perfectă, poate prea cald pentru această zi de decembrie, însă ținând cont de modificările climatice din ultimii ani, nimic anormal.
Ne facem intrarea în Piatra Mare pe un drum forestier, urmând ca traseul să urce ușor spre Canionul Șapte Scări. Așa cum am scris și în rândurile de mai sus, nu aveam de gând să urcăm prin canion, ci să urmăm un traseu ocolitor.
Pe această primă porțiune de traseu am întâlnit 10-20 de tiroliene, poate mai multe, traseul este ușor, nimic spectaculos, pădure deasă, liniștită, frumos.

punctul-rosuUrmează porțiunea de ocolire a Canionului Șapte Scări, marcată cu punct roșu.
Traseul urcă mai abrupt, urmat de o coborâre și apoi mers domol.
Atenție! Trecerea prin Canionul Șapte Scări este interzisă iarna!

banda-galbenaSe revine pe traseul marcat cu bandă galbenă până la Cabana Piatra Mare.
Și nu este decât o părere falsă cu privire la domolirea urcușului pentru că Valea Șipoaia se dovedește a fi o vale în adevăratul sens al cuvântului, dar să nu-ți faci iluzii că ar fi o vale de câmpie, nu, o vale de munte acoperită cu praguri infinite de stânci și pietre imense, așezate parcă de o mână invizibilă pentru a îngreuna pasul călătorului.
Am uitat să specific că zăpada lipsea cu desăvârșire, cel puțin jos, pentru că începând cu 1100 m – 1200 m, adăugați și zăpadă înghețată la ceea ce am spus de stânci și o să obținem o combinație perfectă pentru un traseu susținut și riscant pe alocuri.
Și o ținem așa cu acest tip de traseu până aproape de Cabana Piatra Mare.
Se urcă cățărat, ținându-te de stânci, nu te speria, nu este cățărare în gol, dar dacă vrei așa ceva, ai în apropiere Prăpastia Urșilor, cunoscută pentru cățărători.
Eu am fost foarte aproape să o pățesc pe acest traseu. Cum? Păi se făcea că urma să trecem printr-o zonă unde poteca și așa „subțire” și alunecoasă mai era înghesuită și de un bolovan de piatră. Diferența a fost făcută de inspirația în a mă prinde cu mâinile înainte de a încerca să negociez această trecere de două ramuri ce le-am încercat rezistența înainte. Am pus piciorul și am alunecat de am rămas suspendat în aer ținându-mă doar de acele două rămurele. Nu era un hău sub mine, însă în caz de cădere, îmi rupeam o mână, un picior sau mă alegeam cu un cap spart, depindea de noroc. M-am echilibrat rapid și am trecut cu bine.
Marcajul traseului este absolut perfect, intuitiv, vizibil. Sănătate celor ce l-au marcat!
Multă atenție în caz de abordezi acest traseu pe timp de iarnă!

După un ultim urcuș, la ora 13:10 am ajuns la Cabana Piatra Mare.
Un vânt năprasnic și o temperatură de 0 grade ne-au lovit imediat ce am lăsat în urmă pădurea, fenomene ce m-au făcut să arunc imediat jacheta pe mine, până în acel moment mergând doar în bluza de corp și cu polarul descheiat, asemenea lui Andrii Popa cel voinic.
Cabana Piatra Mare nu este atât de mare precum îi spune numele, este chiar mică, în bătaia vânturilor, însă peisajele ce se cască de la altitudinea de 1630 m sunt extraordinare după cum se poate observa și în pozele de mai jos.
Traseul de urcare a fost parcurs în 3 ore.

banda-rosieLa ora 13:30 am pornit coborârea pe Drumul Familiar, marcat cu bandă roșie.
O coborâre ușoară spre foarte ușoară în comparație cu urcușul de pe Valea Șipoaia.
La ora 14.55 eram jos.
Traseul de coborâre a fost parcurs în o oră și 25 minute.

Am luat un tren privat din Timișu de Jos cu direcția Bușteni. Am înnoptat la Pensiunea Fără Nume, aflată pe Strada Pescăriei, cartierul Zamora, lângă o altă pensiune în care am stat și anume Paradis.

Următoarea zi, 27.12.2012 din cauza unei bătături urâte la piciorul stâng, eu eram cel cu bătătura, am fost nevoiți să rămânem în oraș, însă am făcut o plimbare ușoară spre Gura Diham.

4 comentarii

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.