Munţii Bucegi: Traseu pentru o zi: Sinaia – Cota 1400 – La Cetate – (retur Cota 1400) – Poiana Stânii Regale – Sinaia


Aveam 4 zile de concediu (28.11.2015 – 01.12.2015). Așa că am zis să profităm și să petrecem și acest weekend prelungit la munte, în Sinaia, iar în funcție de vreme să încercăm măcar 2 drumeții prin Bucegi/Baiului. Adevărul este că de fapt am reușit să facem o singură tură pe munte, cea despre care o să scriu în rândurile următoare.

Zis și făcut! Ne-am luat cazare pentru 3 nopți la Casa Petre, Sinaia.

După ce în urmă cu o zi, 28.11, abandonasem mica drumeție, totul din cauza ploii și ceții extrem de dese, pe data de 29.11, vremea se prezenta în condiții mai prielnice. Aveam ca experiență, ce trebuia respectată, expediția Omu…și anume ultima postare – Munţii Bucegi: Traseu pentru 2 zile: Ziua 1: Bușteni – Poiana Văii Cerbului – Valea Cerbului – (retur Poiana Văii Cerbului) – Poiana Pichetul Roșu – Cabana Poiana Izvoarelor; Ziua 2: Cabana Poiana Izvoarelor – Cabana Gura Diham – Bușteni, în care am riscat mai mult decât a fost necesar.

banda-rosieNu aveam de gând să încercăm ceva extraordinar, ci traseul cu care am reînceput, iar C. a început, drumețiile montane în acest an 2015, și anume: Sinaia (800 m) – Cota 1400 și apoi în continuare spre Cota 2000, dacă vremea și timpul erau de partea noastră. Traseul din Sinaia și până la Cota 2000 este marcat cu bandă roșie.

banda-albastraNe întorceam pe același traseu, iar de la Cota 1400 urmam banda albastră spre Poiana Stânii Regale (1270 m), cu punctul final, Sinaia (800 m).

Despre acest traseu am scris și în alte două postări: Munţii Bucegi: Traseu pentru o zi: Sinaia – Cota 1400 – La Cetate – (retur Cota 1400) – Poiana Stânii Regale – Sinaia, respectiv Munţii Bucegi: Traseu pentru 2 zile: Ziua 1: Sinaia – Cota 1400 – Complex Piatra Arsă – Cabana Babele; Ziua 2: Cabana Babele – Peștera Ialomiței – Cabana Padina – Lacul Bolboci – Nucet – Cabana Valea Dorului – Cota 1400 – Sinaia. Astfel că nu o să insist prea mult asupra detaliilor despre traseu.

La ora 09:10 părăseam camera în care ne-am cazat.
Să scriu și câteva cuvinte despre Casa Petre. Este situată la aproximativ 30 de minute de Gara Sinaia, mers perpedes, pe Strada Republicii nr. 25. Intrarea se face printr-un gang, în partea stângă regăsești o farmacie. Dacă dorești să înnoptezi aici, nu te aștepta la prea mult lux, camera în care am stat, are un stil rustic, simplist, însă important a fost că am avut căldură și nu am dârdâit de frig. Îți pot mărturisi că seara am nevoiți să deschidem geamul pentru a ne răcori.

De jos din oraș, Cota 1400 nu se vedea din cauza ceții, iar brazii erau acoperiți de chiciură, însă ne-am zis ca măcar să încercăm să ajungem până acolo.
În această drumeție am scos la înaintare două noi componente ale echipamentului meu de munțoman: o jachetă și un polar, ambele de la Trimm – Himalaya. În două cuvinte le-aș putea descrie: Calitatea superioară! Ah, am uitat și de parazăpezii de la Deuter.

La ora 09:50 eram la marginea pădurii, în apropiere de intrarea pe traseul de pădure. Am luat o mică pauză, iar la 09:55 am pornit urcușul. Eram hotărâți să nu facem nicio pauză până la Cota 1400, doream să stabilim un nou record de timp.
În luna Mai 2015, când am reînceput drumețiile, din același punct și până la 1400, am făcut o oră și 30 de minute. De această dată am parcurs aceeași porțiune de traseu în 50 de minuteora 10:45, ceea ce înseamnă o îmbunătățire extraordinară. Cred că vremea mai rece, rucsacul mai ușor, dar și traseul acoperit puțin de zăpadă, au ajutat la atingerea acestui timp.
Cum ar ajuta o potecă acoperită de zăpadă la parcurgerea mai rapidă a unui traseu?
Un traseu pe urcare, să spunem uscat, ar fi mai greu de abordat, efortul este mai intens, din cauza terenului accidentat, în timp ce, un traseu pe urcare, acoperit de zăpadă, reduce din accidentarea terenului și a modului de abordare. Bineînțeles, regula este aplicată sau nu de la persoană la persoană. Sunt persoane care, din cauza frigului, aerului rece, respectiv a terenului acoperit de zăpadă, se mișcă mai greoi. La noi a fost cam invers, ceea ce reprezintă un plus.

Ajunși la Cota 1400, ne-am zis să continuăm spre Cota 2000. Oricum nu aveam un traseu precis, doream doar să petrecem câteva ore pe munte.
Știind că pe timp de iarnă se folosește traseul de iarnă, iar cel de vară este interzis din cauza riscului de avalanșă, am respectat această regulă. Nu aveam să regretăm această decizie pentru că începând cu 1400 m, oriunde priveai, muntele era acoperit de zăpadă, iar peisaje superbe îți încântau pur și simplu toată ființa.
Între 1400 m – 1500 m era o ceață foarte deasă, însă începând cu aproximativ 1600 m, aceasta dispărea în totalitate. Zona respectivă (Cota 1400) era asemenea unei bule, ceața, frigul și vântul erau mult mai prezente.
Traseul de iarnă fusese nivelat de către un vehicul șenilat, astfel că am mers bine până la intrarea în pădure. De acolo se urcă, însă traseul este extraordinar de plăcut. Atenție la podețul pe care îl întâlnești în cale, nu este prea solid și dacă mai este acoperit de zăpadă sau gheață, devine extrem de periculos. Nu că ar fi neapărat o prăpastie prea adâncă sub acest podeț, însă te poți accidenta serios.

Urcând în altitudine, ceața se ridică, așa cum am spus în rândurile de mai sus și lasă să se vadă liniștea frumoasă de zăpadă și gheață a muntelui.
Recunosc că este prima noastră tură pe o asemenea zăpadă și am rămas vrăjiți de frumusețea peisajelor, de norii și ceața ce îți oferă impresia că zbori. Brazii acoperiți de zăpadă, ce parcă seamănă cu niște fantome de gheață, zăpada albă și cerul albastru, soarele ce iese cu greu din nori și oferă umbre spectaculoase, toate acestea ne-au lăsat fără cuvinte.

Astfel la ora 11:45 am ajuns la întâlnirea celor două trasee, cel de vară cu cel de iarnă, după o oră de la plecarea de la Cota 1400.
Am uitat să precizez că la Cota 1400 era forfotă mare, fie că doar luau o gură de aer rece și curat, urcau pentru o drumeție sau pentru practicarea sporturilor de iarnă, muntele era plin de oameni, toți profitând de zilele libere.

La ora 12:15 eram în zona numită La Cetate. Nori ce păreau plini de zăpadă sau ploaie începeau să se adune, astfel că am decis să facem rapid cale întoarsă. Și vântul se simțea mai intens în această locație. Încă un motiv foarte importat pentru care am decis să coborâm, era C., îi era frig și nu se simțea foarte bine.
Ne-am întors pe traseul de vară, traseu ce s-a dovedit a fi mai ușor ca cel de iarnă, fiind curățat de zăpadă. Astfel că la ora 13:05 eram la Cota 1400.
Cota 1400 era în continuare acoperită de ceață, nori și frig.
Am preferat să coborâm prin Poiana Stânii Regale. La ora 13:55 am ajuns în Poiană, iar la ora 14:30 eram în Sinaia.

Noile componente ale echipamentului sunt extraordinare. Jacheta de la Trimm oferă protecție totală împotriva vântului, ploii și zăpezii, în plus oferă căldură. Polarul de la Trimm este cu adevărat o haină ce îți oferă căldură. Și nu în cele din urmă, parazăpezii Deuter mi-au oferit protecție totală, de fapt nici măcar nu s-au umezit în urma contactului cu zăpada.

Vă las în compania altor poze, însă vă spun cu sinceritate că nu trebuie să ratați o tură iarna, pe munte. Peisajele, zăpada, muntele acoperit de acest alb feeric, totul mi se pare de o frumusețe ce pur și simplu îți taie respirația.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.