Echipament montan – Ce cumpărăm?


În prima postare despre echipament, am înșirat un număr de magazine și site-uri online de unde poți achiziționa echipamente pentru drumeție.
Prin această a doua postare o să încerc să scriu ce trebuie să cumperi, cum să te orientezi în alegerea produsului și alte sfaturi ce pot fi considerate inutile, dar ca de fiecare dată, lucrurile mărunte, adunate, reprezintă diferența.

Echipamentul meu actual conține (și aici includ doar haine și încălțăminte): șosete, ghete, pantaloni lungi/scurți, pantaloni polar, 3 tricouri cu uscare rapidă, bluză polar cu fermoar, o geacă impermeabilă pentru vreme mai rea (ploaie, ceață, frig), poncho.
Cumpără aceste produse și te poți considera pregătit pentru drumeții în munții noștri.
Te sfătuiesc să cumperi aceste produse pentru 3 anotimpuri, nu este necesar să arunci banii pe geam, cel puțin nu acum, pentru o pereche de ghete de vară și o altă pereche de ghete pentru iarnă. Da, sigur există diferențe între cele două, însă temperatura și iernile din România nu sunt atât de scăzute și geroase pentru a investi foarte mult. Iar cu o pereche de colțari, dacă ești un împătimit al iernii montane poți străbate aproape orice traseu.

Eu am cumpărat echipamentul pentru drumeții de la Decathlon – echipament despre care o să scriu pe larg în următoarea postare (sper să fie și ultima despre echipament). Însă acum îmi doresc ca treptat să fac un upgrade al anumitor componente din echipament.

Nu doresc să-ți impun să urmezi sfaturile mele, vreau doar să-ți împărtășesc părerile și să-ți ofer alternative în caz de ai nevoie. Nu sunt atotștiutor, așa că orice opinie este extraordinar de bine primită pentru mine și ceilalți.

Hai să ne îmbrăcăm!

1. Șosetele
Probabil o să vi se pară amuzant că am început cu șosetele, însă joacă un rol important în succesul și siguranța drumețiilor montane. De ce? Îți oferă protecție pentru eventualele bătături, șosetele pentru drumeție au întăritură pentru călcâie, talpă și degete. De preferat să cumperi șosete ce nu prezintă cusături, ci sunt fabricate dintr-o bucată. Bătăturile la picioare sunt dureroase și te pot stopa în a duce la bun sfârșit un traseu.
Important! În timpul verii, fiind pe munte, este foarte important ca la 4-5 ore să-ți schimbi șosetele sau atunci când îți transpiră piciorul. Un picior transpirat alunecă în gheată și creează frecuș, automat o bătătură ce se poate transforma în rană. Deci, să nu lipsească din rucsac măcar două perechi de șosete.

2. Ghetele
La fel, extrem de importante. Am auzit diverse păreri cu privire la mărimea lor. Să fie cu jumătate sau un număr mai mare decât piciorul tău. Părerea mea este cam așa: gheata să fie cu jumătate de număr mai mare, tocmai pentru a putea purta la nevoie și o șosetă mai groasă. Talpa consider că trebuie să aibă striații adânci pentru o mai bună aderență. Materialul ghetei să fie impermeabil și să nu prezinte porțiuni pe unde poate pătrunde apa. Te sfătuiesc să folosești un spray special ce ajută la păstrarea impermeabilității. Nu te strânge cu șireturile atât de tare încât să-ți stopezi circulația sângelui și să ți se umfle piciorul, ba mai mult, cu riscul de a-ți face rană.

3. Pantalonii (lungi sau scurți)
Pantalonii lungi – să-i cumperi cu un grad mediu de impermeabilitate, să acorzi importanță greutății lor. Nu-ți lua genul de pantaloni pentru vânătoare/ski, sunt greoi, îți îngreunează pasul și mișcările, iar fiecare 500 de grame în urcatul pe munte contează enorm. Să nu fie prea strâmți, la fel, o să te miști greoi. Nu-i lua nici foarte largi ca la fiecare pas să te împiedici în ei. Să fie lucrați dintr-un material cu uscare rapidă. Dacă porți curea, nu te sugruma cu ea.
Pantalonii scurți – uscare rapidă, material ușor.

4. Pantaloni polar
Nu recomand pantaloni polar strâmți, la fel cum nu sunt de acord nici cu pantalonii elastici, gen colanți. Este doar o părere personală, nu trebuie luată în nume de rău, însă îmi lasă impresia de goliciune și lipsă de respect pentru cei din jur.
Eu îți recomand ca nici măcar în timpul verii să nu-ți lipsească din rucsac o pereche de pantaloni polar. Sunt foarte călduroși, iar în nopțile răcoroase de la cort sunt extraordinari.
Important! Nu sta în apropierea unui foc de tabără îmbrăcat în pantaloni polar. Materialul din care sunt fabricați arde foarte rapid.

5. Tricourile
Despre tricouri – material ușor, uscare rapidă, culori deschise (roșu, galben, albastru etc.). Caută genul de tricou care ajută la respirația pielii și eliminarea rapidă a transpirației.
De ce culori deschise?
1. Vara nu atrag căldura la fel de mult ca cele închise la culoare (negru).
2. În plus, în caz de pericol și incapacitate de mișcare (accident), ești mult mai ușor de identificat.

6. Bluzele polar cu fermoar
La fel, extrem de călduroase, imediat cum te-ai îmbrăcat simți cum începi să te încălzești. Prefer bluza polar cu fermoar pentru că te poți descheia și să te răcorești fără a fi nevoit să o dai jos de pe tine.

7. Gecile impermeabile
Foarte importante pe timp ploios, răcoros și de prezență a vântului. În combinație cu o bluză polar oferă o protecție foarte bună.

8. Poncho-urile
O componentă a echipamentului ce nu trebuie să lipsească, valabil pentru orice anotimp, din rucsacul tău. L-aș descrie ca fiind prietenul drumețului pe timp de ploaie și ceață. Te protejează 100%.

Cred că asta e tot ce aș avea de scris despre echipament.
Vă aștept cu drag opiniile!

polar-forclaz-200-barbati

2 comentarii

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.