Echipament montan – De unde cumpărăm?


Ce este muntele?
O dimineață trezită la prima oră, un tren personal plin până la refuz, emoția trăită înainte de ascensiune, pădurea liniștită, murmurul vântului prin acele veșnic verzi ale falnicilor brazi, stânca dură, râul rece ce îți îngheață și răcorește trupul încins de efort, o ploaie ce te trezește din amorțeală, soarele arzător, bucuria și nerăbdarea de a ajunge la obiectivul dorit, teama ce pune stăpânire pe tine atunci când se lasă seară, agitația montării cortului, focul de tabără ce își îndreaptă limbile roșiatice spre întunericul nopții, Moș Martin ce parcă îl auzi în toate zgomotele pădurii și ale muntelui, un grohăit în noapte, sperietura, ah era doar un porc, diminețile răcoroase cu iarba plină de roua rece și multe altele – toate aceste sentimente te încearcă atunci când ești pe munte, ești liber, muntele înseamnă libertate, liniște, pasiune, dorință.

dama

La începuturile mele în ale muntelui îmi amintesc și acum că dormeam și cărăm un cort (nu al meu) ce cântărea cam 10-12 kilograme. Îl împărțeam pe bucăți între cei care participau la acea tură. Aveam o raniță de război ce o numeam rucsac, genul ăla de raniță de culoare verde, cu chingi și bretele din piele întoarsă, bretele ce reușeau să-mi taie umerii și să-mi facă răni de la greutate. Plecam la război. Pantaloni normali, uneori cred că blugi, teniși sau adidași în picioare. Și nu spun că atunci nu ar fi existat echipamente de munte, sigur piața era plină, pentru că mă uitam fascinat la ce echipamente aveau ceilalți, însă nu aveam bani. Trebuie să-ți imaginezi că toți banii pe care-i aveam erau cam 20.00 de lei pentru o tură, dintre care 5.00 – 6.00 lei se duceau doar pe bilet sau uneori îi dădeam nașului, mâncarea o luam de acasă și cam asta era.

Acum să revenim în timpurile noastre.
Echipamentul este extrem de variat, calitate slabă, bună sau foarte bună. Găsești pe piață în acest domeniu al drumețiilor montane și ce nu-ți trece prin cap. Trebuie doar să cauți, gama este largă.
Probabil mulți se întreabă ce echipament să folosească pentru o tură pe munte, ce ghete, cât să plătească, de unde să le cumpere și poate alte întrebări.
Sper că în măcar două-trei postări să reușesc să răspund la întrebările și neclaritățile pe care le ai cu privire la echipament.

În această primă postare cu subiectul echipament o să încerc să scriu despre magazinele de profil, deși recunosc că sunt foarte multe în toată țara.

Pentru turele prin munții noștri, părerea personală este că nu ai nevoie de un echipament foarte sofisticat. Nu se merită prețuri exagerate, doar nu urci la înălțimi de 5000 de metri. Însă dacă buzunarul te ajută și consideri că investiția merită, ești liber să cumperi numele firmei și nu neapărat calitatea.

Mai tot timpul analizez magazinele echipamentelor de drumeție, printre care amintesc pentru vizualizarea online a produselor, deși recunosc că nu am cumpărat nimic fără să ating, analizez și chiar să probez personal (și recomand cu tărie să faci același lucru) produsul respectiv:

www.decathlon.ro
www.himalaya.ro
www.craimont.ro

logo-1

Decathlon are disponibile doar produsele de sezon, adică vara, găsim doar echipamentul de vară, iar în sezoanele reci lipsește echipamentul de vară și au disponibil doar ceea ce ajută iarna.
Bineînțeles că pot fi aduse în mijlocul verii, la comandă și fără cost suplimentar (m-am interesat) și haine de iarnă.
Magazinul Decathlon (originar din Franța) poate fi găsit în orașele: Cluj, Timișoara, Sibiu, Târgu Mureș, Brașov, Pitești, Craiova, Ploiești, Suceava, Iași, Constanța și București – zonele: Iuliu Maniu, Pallady, Berceni.
Brandul cel mai vândut este Quechua – produc și testează de la șosete, ghete, pantaloni și până la șepci, căciuli etc.
Raportul preț – calitate este corect. O tură în Carpați o să te convingă să cumperi brandul Quechua. De ce? Este cel mai cumpărat și purtat brand în materie de echipamente pentru munte.

himalaya-logo-original

Himalaya este un magazin cu produse scumpe, calitate bună spre foarte bună, branduri variate: Mammut, Trimm, Garmont, La Sportiva, Xtenex, etc.
Magazinul Himalaya poate fi găsit doar în București. Am mai găsit în țară și alte magazine cu denumirea Himalaya și tematica echipament montan, însă nu știu dacă au legătură cu acesta.
Raportul preț – calitate este corect, deși avem prețuri mai piperate. Există o diferență clară între prețurile Decathlon și cele de la Himalaya, dar și de calitate. Diferența de preț o găsești de cele mai multe ori în numele brandului, dar și a materialelor folosite pentru producție.
Consider Himalaya un magazin dedicat performanței montane.

sigla_craimont_103_70_relief

Craimont reprezintă media dintre Decathlon și Himalaya. Produse bune spre foarte bune calitativ la un preț mediu.
Magazinul Craimont poate fi găsit în orașele: București, Craiova, Iași, Pitești.
Brandurile ce se vând la Craimont sunt: Marmot, Deuter, Scarpa, Hannah, etc.
Consider Craimont un magazin dedicat performanței montane.

Am ales aceste 3 magazine pentru că sunt printre cele mai cunoscute în domeniu.
În această listă mai adaug:
Hervis http://www.hervis-sports.ro/store – magazine în orașele: București, Pitești, Timișoara, Arad, Cluj Napoca, Oradea, Târgu Mureș
The North Face http://www.thenorthface.eu – produsele North Face se găsesc în magazinele Nomino Shop în orașele: București, Timișoara, Sibiu, Cluj Napoca, Constanța, Sinaia, Predeal, Brașov
Sport Virus http://www.sportvirus.ro – magazine în orașele: Brașov, București, Sibiu
Montrek http://www.montrek.ro – un singur magazin în București
Mormota Landhttps://www.mormota.ro – un singur magazin în Cluj Napoca
Nootkahttp://www.nootkasport.ro – magazine în orașele: Cluj Napoca, București

Poți cumpăra și online, însă această metodă de achiziționare nu-mi inspiră prea multă încredere. De ce? Prea multe condiții în caz de retur, nu știi cât de serioși sunt cei care dețin site-ul, nu poți proba și verifica personal produsul.
În categoria magazine online:
Ascent http://www.ascent.ro – livrare în toată țara
Alpin Expe http://www.alpinexpe.ro – livrare în toată țara
Pro Alpin http://www.proalpin.ro – livrare în toată țara

Recomand Decathlon ca magazin pentru începători, doar nu ai nevoie de ghete de 700.00 – 800.00 de lei pentru o tură sau pentru o persoană care urcă pe munte o dată pe an. Prețurile sunt acceptabile, însă calitatea unor produse recunosc, lasă de dorit.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.