Munţii Baiului: Traseu pentru 2 zile: Ziua 1: Sinaia – Cabana Piscul Câinelui – Piscul Câinelui – Creasta Munţilor Baiului (Vârfuri: Drăgan şi Baiul Mare) – Șaua Băiuţul – Fostul Ocol Silvic Zamora – Buşteni; Ziua 2: Buşteni – Cascada Urlătoarea – Buşteni


Cu 3-4 zile înainte de această tură m-am tot gândit ce traseu am putea să mai parcurgem în Bucegi, mai ales că pentru 2015 ne propusesem să terminăm tot ce înseamnă trasee în Bucegi. Adevărul e că am făcut o mare parte din ele, însă simțeam nevoia să schimbăm peisajele și mai ales potecile.

Astfel că am ajuns la magazinul Craimont și am luat o hartă cu potecile din Masivul Postăvarul, Masivul Piatra Mare și Munții Baiului.
Aveam în plan să ajungem în Munții Baiului, cei opuși Munților Bucegi. Îmi părea foarte interesant și chiar avea să fie, să vedem Bucegii, cei pe care am mers kilometri întregi, dintr-un alt unghi și a nu fi pe potecile lor.

Am stabilit traseul, iar în dimineața zilei de 19.09.2015, la ora 07:35 eram în Sinaia, pregătiți de atacul asupra Baiului.
Am plecat din București la ora 05:53 cu trenul IR 1745. Atât de devreme pentru că din ce am citit, traseul putea fi parcurs în aproximativ 10 ore.
Traseul din Baiului atingea punctele: Sinaia (800 m) – Cabana Piscul Câinelui – Piscul Câinelui (1650 m) – Creasta Munților Baiului cu vârfurile: Drăgan (1771 m), Baiul Mare (1895 m) – Șaua Băiuțul – coborâre pe Muntele Zamora în Bușteni (885 m).

punctul-albastruMarcajul cu punct albastru (prescurtat PA) pornește din Gara Sinaia, iar coborând din tren traversezi calea ferată și mergi pe trotuarul gării. Urmezi Șoseaua Calea Prahovei, marcajul este în continuare vizibil, iar în partea stângă, după aproximativ 15 minute de mers, o să întâlnești Strada Piscul Câinelui. Mergi puțin pe această stradă, după care cotești iar la stânga pe prima stradă. Astfel intri pe drumul forestier din poza de mai jos.
Nu citiți ceea ce scrie pe indicator. Cabana Piscul Câinelui o fi fost ea în renovare acum ceva timp, însă nu mai este deschisă publicului larg, ci aparține unui baștan ce a avut bani și pile pentru a o lua doar pentru sine.

Astfel la ora 08:15 eram deja la Cabana Piscul Câinelui.
Până la Cabana Piscul Câinelui, așa cum ziceam și mai sus, se urmează un drum forestier, cu o înclinație ușoară, un antrenament tocmai bun pentru schimbarea de abordare a traseului ce avea să aibă loc imediat după terminarea drumului forestier.
Marcajul cu PA este proaspăt vopsit și este întâlnit foarte des.

După terminarea drumului forestier, se intră în pădure și urci un pieptiș foarte abrupt, marcat tot cu PA, ce durează aproximativ 45 de minute. Traseul este plăcut, pădure, păsărele ce îți încântă auzul cu trilurile lor. Dacă este vară și nu adie vântul, copacii creează umbră, însă în același timp te și sufocă.
Am uitat să precizez că eram pentru prima dată în Munții Baiului. De fiecare dată i-am văzut doar de la distanță, din Bucegi. De la distanță păreau niște valuri line, nu păreau stâncoși, doar câmpie alpină cât vedeai cu ochii. De jos, din Gara Sinaia, sunt niște monștri, extrem de abrupți, parcă imposibil de urcat, asta bineînțeles în comparație cu traseul ce urcă spre Cota 1400, în Bucegi.

La ora 09:15 am lăsat pădurea în urmă și am intrat în sectorul de platou. Deși era luna septembrie, soarele pur și simplu te ardea și te seca de puteri.
Ieșiți din pădure, se deschide un nou orizont asupra Baiului, sunt munți din punct de vedere structural diferiți față de ceea ce am văzut până acum. Înălțimi de maxim 1895 m cu Vf. Baiul Mare, pădurea urcă până la aproximativ 1400-1500 m, apoi câmpie, iarbă înaltă, nu am văzut nicio urmă de stâncă.
Ne-am dat cu cremă pentru protecție solară, ne învățasem deja minte că nu trebuie să lipsească din rucsac, apoi am pornit la drum.
Marcajul PA începe să lipsească, însă traseul este ușor de intuit pe unde își urmează calea șerpuită.
Odată cu ieșirea din pădure și urcatul în altitudine, încep să se vadă și Bucegii, iar în poza de mai jos apar și orașele prahovene.

Uite și Cota 1400 a Bucegilor.
Traseul marcat în continuare cu PA continuă să urce abrupt în unele porțiuni, urmat de zone line.

Din acest punct, adică în poza de mai jos, începe să se observe în partea stângă, creasta Munților Baiului.

După încă două vârfuri mai abrupte și vreo două stâne, urcușul potecii se domolește.
Ai două posibilități de urmare a traseului:
1) fie să mergi la stânga și să ții creasta
2) fie să continui traseul până la Piscul Câinelui, iar apoi stânga pe traseul ce te duce în aceeași zonă dacă ai merge spre stânga
Noi am ales varianta 2, spre Piscul Câinelui, adică încă vreo 30-40 de minute în plus.
Pe traseu până în acest punct am uitat să spun că am întâlnit o singură persoană, un bărbat. Munții Baiului nu sunt foarte umblați tocmai prin prisma faptului că nu oferă posibilități de cazare, de aprovizionare cu alimente și mai ales de distracție.

Atenție la stânele ce le întâlnești în drum!

Am ajuns în zona Piscul Câinelui. Din harta pe care am achiziționat-o, am înțeles că Piscul Câinelui ar fi cel din fotografia de mai jos. Sper să nu fi greșit, iar dacă am greșit, cel/cea care știe mai bine îl/o rog să mă corecteze.

După încă vreo 15 minute eram în apropiere de creastă. Nu am vrut să urmăm traseul ce mergea în apropierea celui de creastă, marcat cu BR (bandă roșie). Am vrut să vedem Munții Baiului în adevărata lor splendoare. Și vă putem spune că sunt munți liniștiți. Nu sunt înalți, nici foarte spectaculoși, însă îți oferă o perspectivă largă și frumoasă asupra Bucegilor, asupra Postăvarului și a altor grupe montane.

Vremea era foarte bună de drumeție, poate puțin prea cald. Combinația de efort, căldură și lipsa totală a unei adieri de vânt, îți dădea impresia că te sufoci. Iar când câte o pală de vânt se îndura de noi, simțeam cum pur și simplu trăiam, era o senzație atât de plăcută să simțim adierea răcoroasă.
Hidratarea pe o asemenea căldură este și ea foarte importantă.

Cam prin această zonă (poza de mai jos) a trecut pe lângă noi un biciclist.

Am înțeles imediat că de fapt era organizat un concurs de biciclete (MTB), Bușteni Epic. Din ce am înțeles traseul începea și se termina în Bușteni.
Ne uitam la băieții care împingeau la biciclete și ne întrebam ce plăcere găsesc în acest sport. Însă ne-am răspuns singuri. Poate și ei se întrebau același lucru când ne vedeau pe noi cu un rucsac în spate, mergând pe munte.
Chiar l-am rugat pe un tip să mă lase puțin să-i împing bicicleta pe munte, pe urcuș. Și pot spune că se simte greutatea, să împingi 10-15 kilograme pe o pantă cu înclinație 15 grade nu este atât de ușor.

Traseul părea că se cam termină, nu înțelegeam unde sunt cele 10 ore pe care le-au indicat diverse persoane pe internet.
Atenție! Să nu te aștepți ca traseul de creastă să fie marcat. Nu, chiar deloc. Însă așa cum am spus și la ieșirea din pădure, traseul este ușor de intuit. Iar dacă nu ești sigur că poți urma traseul de creastă, ai ca alternativă traseul din imediata apropiere a celui de creastă, traseu ce este marcat cu BR, însă adevărul e că nu prea am văzut marcajul.

cruce-rosieAstfel am intrat pe marcaj cu CR (cruce roșie), traseu ce coboră prin Zamora în Bușteni.
Pe această porțiune de traseu ne-am întâlnit în continuare cu bicicliști.
Să ai grijă la cele două stâne pe care le întâlnești pe traseu până la intrarea în pădure.

Ne-am oprit la marginea pădurii și am mâncat, prima noastră masă în această zi. Bineînțeles că pe traseu am ronțăit diverse, consumul mare de energie necesită alimente care să creeze energie.
După masă, a urmat o coborâre fără sfârșit prin pădure până în Bușteni.
Pe această coborâre am văzut doi bărbați ce tăiau copaci sănătoși cu drujba. Nu am înțeles dacă erau angajați ai Pădurilor sau doar hoți. Cred că mai degrabă hoți, altfel nu înțeleg de ce unul ar sta la căruță ca și cum ar fi ținut de șase.

La ora 15:50 eram la Pensiunea Paradis.
Am parcurs traseul în 8 ore și 15 minute. Pe traseu am atins și cel mai înalt vârf din Munții Baiului – Vf. Baiul Mare (1895 m) și Vf. Drăgan (1771 m).
Ca și păreri: traseul este ușor, plăcut, relaxant și poate fi parcurs de oricine. O tură tocmai bună pentru acest final de sezon.

În următoarea zi, 20.09.2015, nu am vrut să plecăm imediat spre București, iar pentru că nu mai văzusem de ceva timp Cascada Urlătoare, am zis să-i facem o vizită.
Zis și făcut!

Traseu: Bușteni (885 m) – Cascada Urlătoare (1100 m) – o oră și 30 minute – marcaj punct roșu

La ora 11:05 am ieșit din pensiune.
Recomandăm pensiunea, este poziționată în zona Zamora. În imediata apropiere curge râul Prahova, iar dacă ai noroc să ai camera în spatele pensiunii, ai un peisaj frumos asupra Crucii Caraiman.

Ne-am oprit la o terasă și am mâncat puțin, iar apoi cu burta plină ne-am îndreptat spre traseu.

punctul-rosuLa ora 12:45 eram pe traseul marcat cu PR (punct roșu) spre Cascada Urlătoare.
Aveam de gând să scoatem un timp cât mai bun pe acest traseu, deși era extrem de aglomerat.
La ora 13:15 eram la cascadă, adică 30 de minute până la cascadă – 30 de minute conform indicator de mai jos.
Nu-mi mai amintesc de când nu am mai fost la Urlătoare, însă era mai amenajată. Îmi aminteam limpede că atunci când am fost eu, nu exista gardul de protecție din jurul cascadei. Bineînțeles că la cascadă era aglomerat ca la moaște.
La ora 13:25 am plecat de la cascadă, iar la 13:40, după un galop de fericire eram deja în punctul de plecare.
În total am făcut acest traseu dus-întors în 45 de minute, iar cu tot cu staționarea de la cascadă, 55 minute, nici măcar o oră.

Uite și Munții Baiului dintr-o altă perspectivă.

4 comentarii

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.