Munţii Bucegi: Traseu pentru o zi: Bușteni – Cabana Gura Diham – Cabana Poiana Izvoarelor – Poiana Pichetul Roșu – Cabana Diham – Şaua Baiului – Azuga


A treia tură la munte pe acest an este în plină desfășurare. Aceiași doi protagoniști: C. și Bogdan.
Este ora 04:55, suntem la metrou.
Traseul pentru această zi de duminică (14.06.2015) este cel din titlul postării, tot un traseu de promenadă și de creare a formei fizice pentru cele ce vor urma în acest an 2015.

Știu că am tot specificat că primele trasee le facem pentru forma fizică, dar să vă spun și de ce. Din punctul meu de vedere forma fizică joacă un rol important în siguranța pe munte. Ai nevoie de musculatură puternică, încălzită, ce poate să reziste unui ritm susținut. Nu te ajută picioarele ce tremură pe o brână (și tremuratul nu este din cauza fricii, ci a musculaturii slabe), riști foarte mult să te dezechilibrezi și să cazi în cine știe ce hău.

Ca fapt divers țin să precizez că am renunțat la rucsacul de 70 de litri și mi-am achiziționat un rucsac de 40 de litri pentru drumeții de una-două zile. Am considerat că cel de 70 de litri este mult prea mare, nu aș avea cu ce să-l umplu pentru o tură de o zi și mai mult m-ar dezechilibra în mers. Pot spune că se simte o diferență de comoditate la spate între cele două, cu plus pentru cel de 70 de litri.

● Cote pe traseu: Bușteni (885 m) – Cabana Gura Diham (987 m) – Cabana Poiana Izvoarelor (1455 m) – Poiana Pichetul Roșu (1445 m) – Cabana Diham (1320 m) – Șaua Baiului (1363 m) – Azuga (940 m)

Despre traseu pot spune că se face în aproximativ 4 ore și 30 de minute, însă depinde și de forma fizică a fiecăruia. Are o ascensiune maximă de aproximativ 1500 m. În marea majoritate a traseului se merge prin pădure, cu excepții la Gura Diham, Diham și Șaua Baiului, unde se merge cu soarele deasupra capului.

Am ajuns la Florești Prahova, ora 07:55, condiții meteo excelente pentru munte, soare, cer senin.

La ora 09:10 trenul a ajuns în Gara Bușteni.
Am coborât și am intrat imediat pe traseu.
Se iese din gara, se ține traseul spre dreapta. Recomand dacă nu ai de făcut alte cumpărături, ci te arunci direct pe traseu, să traversezi șoseaua pe la prima pasarelă. Mergi pe trotuar, urmărești marcajul de pe stâlpi, iar când ajungi pe Strada Valea Cerbului cotești la stânga.

banda-rosiePorțiunea de traseu Gara Bușteni – Cabana Gura Diham este marcată cu bandă roșie/bandă galbenăBanda galbenă o să vireze la stânga spre Plaiul Foii – Valea CerbuluiBanda roșie este cea care duce spre Gura Diham.

Până la Gura Diham mergi pe un drum pietruit/asfaltat, nimic spectaculos, pe lângă tine trec mașini ce te prăfuiesc, peste tot corturi, grătare, distracție. Opus „peisajului” descris în rândul anterior este râulețul Valea Cerbului ce te însoțește pe tot parcursul traseului până la Gura Diham.

Știam din perioada când frecventam Munții Bucegi că în campingul de la Gura Diham, în fiecare vară se adună zeci de oameni cu zeci de corturi sau rulote.
De această dată zona de camping era plină doar de rulote, parcate una lângă cealaltă, împrejmuite cu gărdulețe din sârmă sau stufăriș, ornate cu flori (fie plantate, fie în ghivece), pitici roșii, cu cabine de duș achiziționate de prin Decathlon sau alte magazine. Am văzut chiar o rulotă ce avea și denumire: Vila „La Moby”. În 3 luni de zile sau cât vor sta în acel camping vor forma o mică comunitate, devin vecini, se vor cunoaște.

În apropiere de Gura Diham am intrat puțin în pădure pentru a ne schimba pantalonii lungi cu cei scurți, era extrem de cald, soarele ardea și simțeai cum te sleiește de orice putere.
Am uitat să spun că am folosit și crema protectoare pentru soare și vă recomand același lucru mai ales dacă vă știți cu pielea sensibilă.
La ora 10:10 am ajuns la Gura Diham. Am parcurs această primă porțiune în fix o oră.
Am staționat doar pentru a ne desface bețele de trekking, iar la ora 10:15 eram deja pe traseul ce ne ducea la Poiana Izvoarelor.

banda-rosiePorțiunea de traseu dintre Gura Diham – Poiana Izvoarelor este marcată cu bandă roșie.

În primele 30 de minute se urcă abrupt, deci recomand mersul constant, nu vă grăbiți pentru că o să obosiți și o să aveți nevoie de pauze dese. Ulterior traseul ține linia pădurii, urcă lin, traseu simplu, plăcut, de promenadă.
Pe traseu întâlnim marcajul triunghi albastru ce duce spre Șaua Baiului – Cabana Diham.

La ora 11:20 eram la Poiana Izvoarelor. Porțiune de traseu efectuată în o oră și 5 minute.
Ne-am oprit în poienița din apropierea cabanei, ce mereu am admirat-o pentru frumusețea ei, am mâncat, am făcut câteva poze, iar la ora 12:00 am pornit spre Pichetul Roșu.
De la Poiana Izvoarelor se poate urma traseul marcat cu cruce albastră spre Cabana Diham – La Glăjerie – Șapte Izvoare.

banda-rosiePorțiunea de traseu dintre Poiana Izvoarelor – Pichetul Roșu este marcată cu aceeași bandă roșie.

Traseul coboară lin prin pădure, iar în 15-20 minute trebuia să ajungem la Pichet, însă timpul ce a trecut peste mine m-a făcut să uit locurile și în plus mai era și un tip ce aproape luase în brațe stâlpul plin cu marcaje. Astfel am mai mers 2 minute, însă văzând că traseul începe să urce și știind că de la Poiana Izvoarelor spre Pichet se coboară, am analizat harta și mi-am dat seama că traseul ce urcă era de fapt pentru Cabana Mălăiești.
Cu această mică încurcătură am ajuns la Pichetul Roșu la ora 12:30.

La Pichet avem o încrengătură de marcaje: triunghiul roșu ce vine din Poiana Văii Cerbului – Poiana cu Urzici, ce duce spre La Prepeleac și Cabana Mălăiești; bandă roșie ce trece prin La Prepeleac – Vf. Bucșoiu – Vf. Omu și punctul roșu, cel pe care îl urmam noi, spre Cabana Diham.

punctul-rosuPorțiunea de traseu dintre Pichetul Roșu – Cabana Diham este marcată cu punct roșu. Conform indicatorului traseul poate fi parcurs în 45 de minute.

Traseul se urmează prin pădure, urcă puțin, apoi coboară până la altitudinea de 1320 m – Cabana Diham.
Pe traseu se întâlnește (în apropiere de Curmătura Armăsarilor) marcajul cruce albastră ce duce spre Poiana Izvoarelor, cu indicativ de timp – 30 minute.
Pentru că aveam destul timp, ne-am oprit și am admirat peisajul, am făcut poze, am respirat aerul curat de munte.
La ora 13:30 eram la Cabana Diham.
De la Diham se poate urmări crucea albastră ce vine de la Poiana Izvoarelor și duce spre La Glăjerie – Șapte Izvoare; punctul roșu ce trece pe lângă Poiana Frăsinetului și ajunge în zona numită La Șipote.

triunghi-albastruPorțiunea de traseu dintre Cabana Diham – Șaua Baiului este marcată cu triunghi albastru.

Până la Șaua Baiului traseul coboară ușor, drum de mașină.
Imediat după Șaua Baiului găsim Cabana Vânătorilor de Munte unde se află avanpostul cu același nume. Ne-am amuzat pentru că pe gardurile avanpostului am văzut atârnate hainele spălate ale militarilor (șosete, chiloți și alte „echipamente tehnice”).
Imediat după Cabana Vânătorilor de Munte întâlnim traseul marcat cu triunghi roșu ce coboară prin Valea Iadului în Predeal.

triunghi-galbenDe la Șaua Baiului traseul pe triunghi galben ne duce spre Azuga peste Muntele Grecului prin Valea Grecului, iar cel cu bandă albastră spre Predeal prin Clăbucetul Baiului.

Traseul pe care l-am urmat noi avea coborârea în orașul Azuga. Pe prima porțiune a traseului se merge pe aceeași curbă de nivel și are o coborâre lină, însă deodată se coboară pe cel mai abrupt traseu pe care l-am întâlnit până acum. Timp de aproximativ 50 de minute se coboară la pas alert, aproape alergând din cauza înclinației.

La ora 15:15 am ajuns în Azuga și am luat trenul personal 3008 spre București. Întregul traseu, cu toate opririle și neavând un obiectiv de timp, l-am făcut în 6 ore și 5 minute.
O tură frumoasă și liniștită!

Să aveți parte de Poteci Însorite și vă recomand cu drag acest traseu!

2 comentarii

  • Buna Roxana!
   Am aceasta parere despre antrenament deoarece siguranta pe munte este cea mai importanta. Avand un antrenament aproximativ, sigur nu o sa ai crampe musculare, dureri fizice, astfel incat o sa poti duce la bun sfarsit traseul si nu o sa suni pe la Salvamont sa te ia de pe un traseu pentru ca nu nu mai esti in stare sa mergi.
   Si cine stie cand dai de un urs si trebuie sa fii in forma buna pentru a alerga mai repede ca el. Glumesc! :)) Nu te lua la intrecere cu un urs! :))
   Multam pentru vizita! 🙂

   Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.