Munţii Bucegi: Traseu pentru o zi: Bușteni – Cabana Gura Diham – Cabana Poiana Izvoarelor – Poiana Pichetul Roșu – Cabana Diham – Şaua Baiului – Azuga


A treia tura la munte pe acest an este in plina desfasurare. Aceeasi doi protagonisti: Bogdan si Corina.
Este ora 04:56, suntem la metrou.
Traseul pentru aceasta zi de duminica (14.06.2015) este cel din titlul postarii, tot un traseu de promenada si de creare a formei fizice pentru cele ce vor urma in acest an 2015.

Stiu ca am tot specificat ca primele trasee le facem pentru forma fizica si sa va spun de ce. Din punctul meu de vedere forma fizica joaca un rol important in siguranta pe munte. Ai nevoie de musculatura puternica, incalzita, ce poate sa reziste unui ritm sustinut. Nu te ajuta picioarele ce tremura pe o brana (si tremuratul nu se datoreaza fricii, ci musculaturii slabe), risti foarte mult sa te dezechilibrezi si sa cazi in cine stie ce hau.

Ca fapt divers tin sa precizez ca am renuntat la rucsacul de 70 de litri si mi-am achizitionat un rucsac de 40 de litri pentru drumetii de una-doua zile. Am considerat ca cel de 70 de litri este mult prea mare, nu as avea cu ce sa-l umplu pentru o tura de o zi si mai mult m-ar dezechilibra in mers. Pot spune ca se simte o diferenta de comoditate la spate intre cele doua, cu plus pentru cel de 70 de litri.

● Cote pe traseu: Busteni (885 m) – Cabana Gura Diham (987 m) – Cabana Poiana Izvoarelor (1455 m) – Poiana Pichetul Rosu (1445 m) – Cabana Diham (1320 m) – Saua Baiului (1363 m) – Azuga (940 m)

Despre traseu pot spune ca se face in aproximativ 4 ore si 30 de minute, insa depinde si de forma fizica a fiecaruia. Are o ascensiune maxima de aproximativ 1500 m. In marea majoritate a traseului se merge prin padure, cu exceptii la Gura Diham, Diham si Saua Baiului, unde se merge cu soarele deasupra capului.

Am ajuns la Floresti Prahova, ora 07:55, conditii meteo excelente pentru munte, soare, cer senin.

20150614_084120

La ora 09:10 trenul a ajuns in Gara Busteni.
Am coborat si am intrat imediat pe traseu.
Se iese din gara, se tine traseul spre dreapta. Recomand daca nu ai de facut alte cumparaturi, ci te arunci direct pe traseu, sa traversezi soseaua pe la prima pasarela. Mergi pe trotuar, urmaresti marcajul de pe stalpi, iar cand ajungi pe Strada Valea Cerbului cotesti la stanga.

banda-rosiePortiunea de traseu Gara Busteni – Cabana Gura Diham este marcata cu banda rosie/banda galbena. Banda galbena o sa vireze la stanga spre Plaiul Foii – Valea Cerbului. Banda rosie este cea care duce spre Gura Diham.

Pana la Gura Diham mergi pe un drum pietruit/asfaltat, nimic spectaculos, pe langa tine trec masini ce te prafuiesc, peste tot corturi, gratare, distractie. Opus „peisajului” descris in randul anterior este rauletul Valea Cerbului ce te insoteste pe tot parcursul traseului pana la Gura Diham.

Stiam din perioada cand frecventam Muntii Bucegi ca in campingul de la Gura Diham, in fiecare vara se aduna zeci de oameni cu zeci de corturi sau rulote.
De aceasta data zona de camping era plina doar de rulote, parcate una langa cealalta, imprejmuite cu gardulete din sarma sau stufaris, ornate cu flori (fie plantate, fie in ghivece), piticuti rosii, cu cabine de dus achizitionate de prin Decathlon sau alte magazine. Am vazut chiar o rulota ce avea si denumire: Vila „La Moby”. In 3 luni de zile sau cat vor sta in acel camping vor forma o mica comunitate, devin vecini, se vor cunoaste.

In apropiere de Gura Diham am intrat putin in padure pentru a ne schimba pantalonii lungi cu cei scurti, era extrem de cald, soarele ardea si simteai cum te sleieste de orice putere.
Am uitat sa spun ca am folosit si crema protectoare pentru soare si va recomand acelasi lucru mai ales daca va stiti cu pielea sensibila.
La ora 10:10 am ajuns la Gura Diham. Am parcurs aceasta prima portiune in fix o ora.
Am stationat doar pentru a ne desface betele de trekking, iar la ora 10:14 eram deja pe traseul ce ne ducea la Poiana Izvoarelor.

banda-rosiePortiunea de traseu dintre Gura Diham – Poiana Izvoarelor este marcata cu banda rosie.

In primele 30 de minute se urca abrupt, deci recomand mersul constant, nu va grabiti pentru ca o sa obositi si o sa aveti nevoie de pauze dese. Ulterior traseul tine linia padurii, urca lin, traseu simplu, placut, de promenada.
Pe traseu intalnim marcajul triunghi albastru spre Saua Baiului – Cabana Diham.

La ora 11:19 eram la Poiana Izvoarelor. Portiune de traseu efectuata in o ora si 5 minute.
Ne-am oprit in poienita din apropierea cabanei, ce mereu am admirat-o pentru frumusetea ei, am mancat, am facut cateva poze, iar la ora 12:00 am pornit spre Pichetul Rosu.
De la Poiana Izvoarelor se poate urma traseul marcat cu cruce albastra spre Cabana Diham – La Glajerie – Sapte Izvoare.

20150614_114607

banda-rosiePortiunea de traseu dintre Poiana Izvoarelor – Pichetul Rosu este marcata cu aceasi banda rosie.

Traseul coboara lin prin padure, iar in 15-20 minute trebuia sa ajungem la Pichet, insa timpul ce a trecut peste mine m-a facut sa uit locurile si in plus mai era si un tip ce aproape luase in brate stalpul plin cu marcaje. Astfel am mai mers 2 minute, insa vazand ca traseul incepe sa urce si stiind ca de la Poiana Izvoarelor spre Pichet se coboara, am analizat harta si mi-am dat seama ca traseul ce urca era de fapt pentru Cabana Malaiesti.
Cu aceasta mica incurcatura am ajuns la Pichetul Rosu la ora 12:31.

La Pichet avem o increngatura de marcaje: triunghiul rosu ce vine din Poiana Vaii Cerbului – Poiana cu Urzici, ce duce spre La Prepeleac si Cabana Malaiesti; banda rosie ce trece prin La Prepeleac – Vf. Bucsoiu – Vf. Omu si punctul rosu, cel pe care il urmam noi, spre Cabana Diham.

punctul-rosuPortiunea de traseu dintre Pichetul Rosu – Cabana Diham este marcata cu punct rosu. Conform indicatorului traseul poate fi parcurs in 45 de minute.

Traseul se urmeaza prin padure, urca putin, apoi coboara pana la altitudinea de 1320 m – Cabana Diham.
Pe traseu se intalneste (in apropiere de Curmatura Armasarilor) marcajul cruce albastra ce duce spre Poiana Izvoarelor, cu indicativ de timp – 30 minute.
Pentru ca aveam destul timp, ne-am oprit si am admirat peisajul, am facut poze, am respirat aerul curat de munte.
La ora 13:29 eram la Cabana Diham.
De la Diham se poate urmari crucea albastra ce vine de la Poiana Izvoarelor si duce spre La Glajerie – Sapte Izvoare; punctul rosu ce trece pe langa Poiana Frasinetului si ajunge in zona numita La Sipote.

20150614_125917

20150614_125725

triunghi-albastruPortiunea de traseu dintre Cabana Diham – Saua Baiului este marcata cu triunghi albastru.

Pana la Saua Baiului traseul coboara usor, drum de masina.
Imediat dupa Saua Baiului gasim Cabana Vanatorilor de Munte unde se afla avanpostul cu acelasi nume. Ne-am amuzat pentru ca pe gardurile avanpostului am vazut atarnate hainele spalate ale militarilor (sosete, chiloti si alte „echipamente tehnice”).
Imediat dupa Cabana Vanatorilor de Munte intalnim traseul marcat cu triunghi rosu ce coboara prin Valea Iadului in Predeal.

triunghi-galbenDe la Saua Baiului traseul pe triunghi galben ne duce spre Azuga peste Muntele Grecului prin Valea Grecului, iar cel cu banda albastra spre Predeal prin Clabucetul Baiului.

Traseul pe care l-am urmat noi avea coborarea in orasul Azuga. Pe prima portiune a traseului se merge pe aceeasi curba de nivel si are o coborare lina, insa deodata se coboara pe cel mai abrupt traseu pe care l-am intalnit pana acum. Timp de aproximativ 50 de minute se coboara la pas alert, aproape alergand datorita inclinatiei.

La ora 15:17 am ajuns in Azuga si am luat trenul personal 3008 spre Bucuresti. Intregul traseu, cu toate opririle si neavand un obiectiv de timp, l-am facut in 6 ore si 7 minute.
O tura frumoasa si linistita!

Sa aveti parte de Poteci Insorite si va recomand cu drag acest traseu!

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.